Op deze prachtige nazomer dag stonden vandaag GDC en FC Breukelen in Eethen tegen over elkaar. Breukelen degradeerde afgelopen seizoen uit de Hoofdklasse en GDC promoveerde van de 2e naar de 1e klasse.

Naar aanleiding van de nederlagen tegen De Merino’s en Geinoord koos trainer Marco de Jong vandaag voor een andere opstelling. Zo maakte Jelle Bouman vandaag, voor het eerst dit seizoen, zijn rentree in de hoofdmacht van GDC en schuift Joost van Rooijen door naar het middenveld en speelt Jamie Youell in een meer aanvallende rol dan de voorbije weken.

Breukelen kende een lastige competitie start met 2 ongelukkige nederlagen tegen De Merino’s en Geinoord maar haalde vorige week zijn 1e zege van het seizoen tegen Montfoort en dat wil de ploeg een passend vervolg geven. GDC begon goed met een zege tegen Roda Boys gevolgd door 2 nederlagen en wil natuurlijk vandaag ook weer eens het zoet van de overwinning proeven. Allemaal ingrediënten voor een mooie pot voetbal.

Om even over half drie laat scheidsrechter Westhof uit Utrecht aftrappen voor de wedstrijd. Breukelen begint hier het sterk aan hetgeen de ploeg na 3 minuten al een beste kans oplevert voor Mitchill Zwart die aan een solo vanaf eigen helft begint en onderweg naar het GDC doel door niemand een strobreed in de weg wordt weggelegd en vrij voor Wesley van de Wardt komt die echter red. Een actie waarbij je je afvraagt hoe kan het dan iemand zo ver kan komen zonder onderweg aangepakt te worden.

Mitchill Zwart heeft de smaak te pakken en de razendsnelle linksbuiten wordt in de 7e minuut weggestuurd en is iets eerder bij de bal dan de uitkomende Wesley van de Wardt maar de bal gaat naast. GDC zou het gevaar dan toch moeten onderkennen denk je nog (maar, naar later blijkt, zal dat niet zo zijn). De wedstrijd gaat verder en GDC komt de eerste 10 minuten schade vrij door en na 14 minuten een eerste mogelijkheid voor de thuisploeg als een corner van Stefan Storchart de vrijstaande Jelle Bouman bereikt maar zijn kopbal gaat naast.

In de 19e minuut speelt Mitchell Landbrug zich goed vrij aan de linkerkant en zijn voorzet bereikt Lourens Fieten die de bal inschiet maar met een prima redding voorkomt keeper Nick Turksma een treffer voor GDC. Na 22 minuten legt Mitchill Zwart de GDC defensie andermaal in de luren na een snelle omschakeling waarbij we wel moeten opmerken dat de verdediging niet echt goed staat opgesteld. Benjamin Vos wordt eenvoudig op snelheid geklopt door Zwart en zijn voorzet wordt nog wel door Wesley van de Wardt beroerd maar Daniel Kops kan de bal toch binnen werken voor de 0 – 1 voorsprong voor de gasten.

De ploeg laat zich daarna wat terugzakken en GDC bouwt een licht veldoverwicht op maar gevaarlijk kan het niet worden. Wel wordt een aantal keren met een schot vanuit de 2e lijn een poging gewaagd maar de ballen gaan ruim over of naast. Na 34 minuten volgt een nieuwe corner voor GDC en opnieuw kan Jelle Bouman tot een kopbal komen maar ook deze keer levert het geen doelpunt op. Na de goede openingsfase van Breukelen zien de we ploeg niet echt meer gevaarlijk worden tot de 40e minuut als men weer eens doorkomt over links maar Wesley van de Wardt onderschept de voorzet voordat Renaldo Jongebloet gevaarlijk kan worden.

Na rust opent GDC sterk en na 54 minuten een eerste mogelijkheid voor Lourens Fieten maar zijn inzet gaat een half metertje naast de goal van Nick Turksma. GDC probeert de gelijkmaker te scoren maar krijgt, uit het niets, na 63 minuten hierbij het deksel op de neus als Mitchill Zwart uit een doorkopbal met een knap schot in de korte hoek Wesley van de Wardt passeert en het staat 0 – 2. GDC geeft zich echter niet gewonnen en 3 minuten later krijgt Mitchell Landbrug een bijna niet te missen kans maar hij laat de bal eenvoudig van zijn schoen plukken door Nick Turksma en kans verloren. Jammer want dan had GDC weer direct terug geweest in de wedstrijd nu blijft het 0 – 2.

Breukelen antwoord, in dezelfde minuut, met een goede mogelijkheid voor Daniel Kops maar hij vindt Wesley van de Wardt op zijn weg. Enkele minuten later een mogelijkheid voor Tom Kalkhuis maar ook hij ziet geen kans de GDC goalie te verschalken. GDC staat weer even onder druk en na 76 minuten is het Daniel Kops die andermaal een goede kans krijgt als hij na een uittrap van de keeper direct vrij voor de GDC goal komt maar de bal naast schuift.

In de slotfase krijgt GDC een aantal (riante) mogelijkheden om iets terug te doen. Het begint met invaller Menno Schouten die goed doorgaat en de bal komt in de kluts bij Stefan Storchart die echter veel te nonchalant inschiet en de bal gaat naast. Twee minuten later gaat Jamie Youell goed door en legt de bal af op Lourens Fieten die zijn geplaatste schot gestopt ziet worden door de keeper. Weer een minuut later de volgende kans voor GDC als Pascal de Vries een dot van een kans krijgt maar de bal niet aan kan nemen en ook deze kans gaat verloren. In de 88e minuut volgt er weer mogelijkheid voor Jelle Bouman uit een corner van Stefan Storchart maar ook dit keer gaat de bal naast.

In de extra tijd is Mitchill Zwart de GDC defensie nog een keer te snel af maar Wesley van de Wardt voorkomt erger zodat we afsluiten met de 3e nederlaag op rij voor GDC en ook de 3e keer met 2 – 0.

De arbitrage van vandaag was dik in orde. Scheidsrechter Westhof floot een prima wedstrijd die er soms mannelijk aan toeging maar vrijwel nooit over de schreef ging.

Uiteindelijk ook nu een terechte nederlaag omdat als je zelf de kansen krijgt maar niet afmaakt de tegenstander dit wel doet en ook omdat de 1e tegengoal in feite ook weer veel te gemakkelijk tot stand komt. Het goede nieuws is dat er vandaag een redelijk aantal kansen en mogelijkheden is gecreëerd maar dat helaas de afwerking te wensen overliet. Maar als je niets creëert maak je zeker geen goal. Daarom moeten we dit meenemen naar de wedstrijd van volgende week als Sliedrecht op bezoek komt. Ook deze ploeg is kanshebber voor de titel en wist de tot nu zijn 3 gespeelde wedstrijden allemaal te winnen zij het steeds met het kleinst mogelijke verschil. Vandaag werd er met 1 – 0 gewonnen van Roda Boys.

Wie weet lukt het GDC om volgende week voor een verrassing te zorgen door Sliedrecht te verrassen.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Levi Splinters (74 Menno Schouten), Benjamin Vos, Jelle Bouman, Justin Youell (74 Erik den Ouden)

Midden: Joost van Rooijen, Lourens Fieten, Jamie Youell.

Voor: Stefan Storchart, Mitchell Landbrug (90 Genaro Nepomuceno), Pascal de Vries .