Vandaag speelden GDC en De Alblas de returnwedstrijd in de 1e ronde van de nacompetitie. Kijk voor de foto’s op:

De wedstrijd van vorige week eindigde in een 1 – 3 overwinning voor GDC zodat deze ploeg vooraf de beste papieren had om door te gaan. Gezien het spelbeeld van die wedstrijd zou het toch vandaag nog weleens spannend kunnen worden zeker als de gasten een vroege treffer zouden scoren.

Aan de zijde van De Alblas ontbrak vandaag keeper René de Ruiter door ziekte. Hiertegenover staat de terugkeer, na een schorsing, van spits Richard van den Berg en natuurlijk de terugkeer, op ons Sportpark, van onze oud-trainer Michel de Raad. Aan de zijde van GDC, voor de buitenstaander, ook een verassing in de opstelling. Keeper Wesly van de Wardt stond, voor het eerst sinds half oktober 2016, weer onder de lat. Nadat Nicky Janssen om disciplinaire reden buiten de ploeg was gehouden.

Met Eline Schouten kende de wedstrijd wel een heel bijzondere pupil van de week. Eline speelt in het dames team en trouwt op 30 juni met haar David. Vandaag had ze haar vrijgezellenfeest en het leek de organiserende dames (deels ook het damesteam) wel een goed idee dat Eline de aftrap zou doen. Compleet met bruidssluier, en op blote voeten, scoorde zij zonder problemen.

Voorafgaand aan de wedstrijd verzorgt de fanatieke aanhang van De Alblas nog een vuurwerkshow om nog maar eens te onderstrepen dat zij vandaag nog in een stunt geloven van hun ploeg. Met ruim 30 graden op de thermometers was het goed warm langs de lijn laat staan binnen de lijnen waar ook nog eens gepresteerd moet worden. Het was dus even afwachten of De Alblas het aangekondigde offensief waar zou kunnen maken onder dergelijke temperaturen.

Om even over halfdrie laat scheidsrechter van Dalen de ploegen beginnen. Trainer Marco de Jong heeft wat extra zekerheid ingebouwd en start met vijf verdedigers om zeker niet verrast te worden. Na 2 minuten al het eerste gevaar voor het doel van de thuisploeg als Jeffrey Gelderblom een afvallende bal op de slof neemt en deze maar net naast gaat. GDC neemt de regie daarna over en heeft een optisch overwicht maar het is De Alblas wat de mogelijkheden krijgt. Na een klein kwartier speelt Christiaan Koremans zich vrij op de rand van het strafschopgebied maar ook zijn inzet gaat naast.

Begrijpelijk dat het tempo niet te hoog ligt in de openingsfase. Immers dat is iets waarvan je weet dat geen ploeg dat volhoud onder deze omstandigheden. Evenals vorige week is GDC slordig in de opbouw maar ook bij De Alblas gaat er het nodige fout zodat er weinig opwinding is voor beide doelen.

GDC hoeft natuurlijk ook niet zonodig vandaag na de winst vorige week. En waarom al teveel risico nemen als het niet hoeft. De Alblas wil wel maar kan verder ook weinig.

Even over het halfuur schroeft GDC het tempo even op en schuift ook één van de verdedigers door en prompt wordt het gevaarlijk voor het doel van invaller keeper Ryan Krecke. Eerst gaat een schot van Joost van Rooijen net naast en daarna wordt Bart van den Bogaard diep gestuurd maar zijn inzet gaat over.

De beste kans in de 1e helft is opnieuw voor Bart van den Bogaard als hij na 42 minuten een uitstekende kopkans krijgt na een voorzet van Stefan Storchart. Maar van dichtbij gaat de kopbal over. Aan de andere kant nog een kopbal van Laurens Barnhoorn die recht in de handen van Wesly van de Wardt eindigt zodat we met een 0 – 0 stand aan de rust gaan beginnen.

In de rust blijft Justin Youell in de kleedkamer achter en wordt vervangen door Menno Schouten. Wil De Alblas het nog spannend maken dan zal er risico genomen moeten worden en de aanval worden gezocht. Binnen vijf minuten is er een prima combinatie door het centrum van de GDC defensie en komt invaller Job van Vliet in kansrijke positie maar zijn schot gaat over.

De Alblas ruikt dat er meer in zit en zet de thuisploeg onder druk. En na een klein uur grijpt de GDC defensie niet echt adequaat en kan Joost van Rooijen tenslotte nog redding brengen ten koste van een corner. De afvallende bal hiervan wordt, net buiten het strafschopgebied, vol op de pantoffel genomen door Job van Vliet die zijn vlammende schot op de lat uiteen ziet spatten. De vlam slaat dan nog even in de pan na een fikse overtreding op Bart van den Bogaard door Richard van den Berg die wegkomt met geel.

De tijd gaat ondertussen meer en meer in het voordeel van GDC werken en het offensief van De Alblas ebt weg. Halverwege de 2e helft valt een voorzet van Stefan Storchart net achter de verdediging van De Alblas en komt bij Menno Schouten die doeltreffend uithaalt en GDC op een 1 – 0 voorsprong zet: https://youtu.be/jvQL5lkTXQU

Er kan weinig meer misgaan zo is de gedachte.

Echter twee minuten later gaat Benjamin Vos in de fout in het strafschopgebied met het aantikken van Christiaan Koremans. De ervaren speler weet wat hem te doen staat en gaat heel gemakkelijk naar de grond en penalty voor De Alblas en geel voor Vos die al geel had en dus kan vertrekken. De strafschop wordt door Koremans zelf benut en zo staat het 1 – 1 en helpt GDC, net als vorige week, De Alblas opnieuw in de wedstrijd.

Want het publiek van De Alblas gaat er nog maar eens achterstaan en schreeuwt hun favorieten naar voren. Aanvankelijk zonder succes want de thuisploeg blijft gemakkelijk overeind maar in de laatste tien minuten komen er toch nog volop mogelijkheden voor de gasten.

Zo gaan schoten van Job van Vliet en Remco van der Giessen over, mist Dennis van Eldik de bal na een corner van Remco Koremans. Maar de allerbeste kans is voor Christiaan Koremans die de bal op een presenteerblaadje krijgt maar van dichtbij zijn kopbal voorlangs ziet gaan. Zodoende eindigt de wedstrijd in 1 – 1 wat voor GDC ruim voldoende is om door te gaan naar de finale ronde waarin SVW uit Gorinchem de tegenstander is. Zij schakelden Wieldrecht uit. Na de 2 – 2 in Gorinchem vorige week rekenden “de streepjes” vandaag af met Wieldrecht en wonnen met 0 – 2.
SVW is een ploeg van een heel ander kaliber dan De Alblas. De ploeg heeft veel technisch vermogen in huis. GDC zal uit een ander vaatje moeten tappen dan de twee wedstrijden tegen De Alblas om kans te maken. Maar nu de ploeg in de finale staat willen de jongens natuurlijks niets liever dan 2e klasser blijven ook al omdat er volgend jaar weer een aantal regioploegen bijkomt.

Zeker zijn dat Woudrichem (kampioen 3e klasse) en Almkerk wat vandaag degradeerde uit de 1e klasse nadat het door Nivo Sparta werd geklopt na penalty’s. Sleeuwijk speelt ook de finale en wel tegen Hardinxveld en kan er dus ook nog bijkomen. Roda Boys kon het niet bolwerken tegen DBGC en blijft dus ook 2e klasser.

Het 2e elftal speelde vandaag ook zijn returnwedstrijd tegen DESK 3. De 1e wedstrijd in Kaatsheuvel was in 1 – 1 geëindigd. De mannen van John van Huygenvoort en Harold in ’t Veld kwamen door treffers van Thomas Vos en Michiel de Ruiter snel op een 2 – 0 voorsprong maar moesten uiteindelijk toch, met 2 – 3, buigen voor DESK 3 waardoor de ploeg degradeert naar de 2e klasse.