Voor GDC stond vandaag de uitwedstrijd in Leusden, tegen Roda ’46, op het programma. Roda ’46, vooraf de nummer 5 op de ranglijst, is een verenging met liefst 90 teams in de competitie en beschikt over 8 speelvelden. Bij de vereniging strijken jaarlijks de nodige spelers neer uit met name de omgeving van Amsterdam die dan via Roda ’46 proberen een stap hogerop te komen naar de Hoofd- of  Topklasse. Daarnaast schuiven er ook jaarlijks A-junioren, wat 2e divisie speelt, door naar het 1e elftal.

Na een goed begin van de competitie heeft de ploeg de laatste weken meer moeite om zijn wedstrijden te winnen. Ons eigen GDC pakte vorige week, ten koste van Zuidvolgels, de 2e overwinning van het seizoen wat natuurlijk naar meer smaakt.

Ten opzichte van vorige week is er aan de zijde van GDC één wijziging. Justin Youell, die terugkomt van een schorsing, vervangt Jelle Bouman. Joost van Rooijen is nog geblesseerd en ontbreekt dus op het appel.

Voor de wedstrijd wordt er 1 minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs gisteren. Aanslagen die ons andermaal bepalen in wat voor gewelddadige wereld we leven met elkaar. Heel veel zaken, ook voetbal, worden heel betrekkelijk bij het horen en zien van dit soort nieuws.

Om even over half drie laat scheidsrechter Knetsch uit Bussum de teams aftrappen voor de wedstrijd. Roda ’46 begint, met de harde wind in de rug, de wedstrijd met aanvallende bedoelingen. De ploeg laat uitstekend positie en combinatiespel zien in de openingsfase. Steeds wordt de vrije man gevonden en GDC komt er dan ook niet of nauwelijks aan te pas. Maar kansen creëren blijkt toch voor Roda ’46 nog niet zo’n eenvoudige opgave. GDC speelt heel gegroepeerd en achterin zorgt Lourens Fieten voor de nodige rust en het overzicht. Na 13 minuten komt Sedan Ozan goed door over links de voorzet is goed maar Yasin Isik raakt de bal half en deze gaat naast.

Het lukt GDC niet om de bal in de ploeg te houden en na 2 tot 3 balcontacten is men de bal veelal al weer kwijt doordat Roda ’46 er kort op zit of men zelf onzuiver is in de passing. De thuisploeg blijft het initiatief houden en men probeert met kort combinatie spel de geel blauwe muur te slechten maar de combinaties worden, in de veelal kleine speelruimtes, te lang doorgevoerd zodat de GDC verdediging tijdig in kan grijpen.

Wel krijgt de thuisploeg de nodige corners die door de harde wind niet ontbloot zijn van het nodige gevaar. Maar keeper Wesley van de Wardt heeft er prima het oog in en kan veelal stompend redding brengen. Roda ’46 houdt de 1e helft het spel goed breed voorin met de gevaarlijke Yasin Isik op rechts en Jermain Cikic op links. Maar heel veel gevaar komt er niet uit omdat de backs van GDC weinig weggeven.

Iets over het halfuur wordt er wel een prima dieptepass gegeven door Roda ’46 en lijkt spits Nico Brom in stelling te worden gebracht maar Wesley van de Wardt is heel attent en brengt, door snel uit te komen, redding op de rand van het strafschopgebied. 5 minuten later een goede voorzet vanaf rechts die maar net wordt gemist door Jermain Cikic. Na 39 minuten een eerste echte mogelijkheid voor GDC als Pascal de Vries mag aanleggen voor een vrije trap op een meter of 18 meter van het doel. Zijn inzet gaat echter over.

Twee minuten later wordt een foute breedtepass van GDC onderschept door Sedan Ozan die vanaf ruim 25 meter uithaalt en zijn schot op de lat uiteen ziet spatten.  Een minuut later bijt GDC van zich af. Mitchell Landbrug gaat sterk door op links en zijn goede voorzet kan nog maar net, ten koste van een corner, verdedigd worden door Guido den Daas voordat Pascal de Vries in kan tikken zodat we met een dubbel blanke stand gaan rusten. Iets waar GDC nog het meest tevreden mee mag zijn.

Na rust, in de beginfase, het zelfde spelbeeld als de 1e helft een voetballend beter Roda ’46 wat het initiatief heeft en de wedstrijd dicteert en GDC wat terug moet. Echter evenals in de 1e  helft geeft de ploeg weinig weg. In de 51e minuut een venijnig schot van Ibrahim el Khalki maar het is Wesley van de Wardt die in twee instanties redding brengt. En dan in de 55e minuut laat GDC zien wat effectiviteit is als de ploeg een perfecte counter op de mat legt als het vanaf het eigen strafschopgebied binnen de kortste keren aan de andere kant van het veld is waar het tenslotte Mitchell Landbrug is die Pascal de Vries bereikt die prima de laatste verdediger uitkapt en vervolgens keeper Thijs Janssen kansloos laat en de bal tegen het bet aanschuift voor de 0 – 1 voorsprong. Tegen de verhouding in dat wel maar de goal telt wel natuurlijk.

Een geweldige opsteker voor de ploeg van Marco de Jong. Roda ’46 probeert met man en macht de schade te repareren maar daar waar de ploeg voor rust het spel goed breed hield en ruimte creëerde voor de actie probeert men het na rust toch te veel door het midden en daar worden de ruimtes door GDC heel klein gehouden. De thuisploeg blijft de oplossing te veel zoeken in het te ver doorgevoerde combinatiespel waarin de juiste eindpass steeds ontbreekt en de GDC defensie de klus steeds kan klaren.

De route door de lucht is voor Roda ’46 ook geen optie want het centrale duo Lourens Fieten en Benjamin Vos heerst in het luchtruim zodat ook die weg naar een doelpunt een doodlopende weg is. Aan de zijkanten zit het ook potdicht bij GDC zodat er vrijwel geen doorkomen aan is voor de gastheren. Kansen komen er dan ook vrijwel niet meer in de 2e helft. Aan de andere kant moet men ook alert blijven op de counter van GDC zodat er voldoende mensen achter moeten blijven.

Toch lijkt in de extra tijd de niet meer verwachtte gelijkmaker er te komen maar het is Benjamin Vos die met een uitstekend blok dit voorkomt. Het laatste woord tenslotte lijkt dan voor GDC te zijn als Pascal de Vries vrije doorgang krijgt maar wordt afgevlagd voor buitenspel. Na 96 minuten fluit de uitstekend blazende scheidsrechter Knetsch voor het einde en schrijft GDC 3 zeer kostbare punten en noteren we de 2e zege op rij.

Gezien het totaalbeeld van de wedstrijd krijgt GDC hiermee teveel vandaag. Maar zo is voetbal soms. Enkele weken terug kreeg de ploeg te weinig bij Montfoort met andere woorden some times you win some times you loose en vandaag viel het allemaal de goede kant op.

Bij terugkomst van de ploeg had Erik Brouwers gezorgd dat er een mooie variété aan gebakjes was voor de ploeg waarmee de overwinning nog een extra zoete smaak meekreeg. Doordat ook Zuidvogels vandaag de volle winst pakte blijft GDC op de 12e plaats staan maar krijgt het steeds beter zicht op de ploegen die op de 10e en 9e plaats staan. Volgende week is er geen competitievoetbal. Op 28 november speelt GDC thuis tegen Woudenberg de nummer 9 van de ranglijst. Net als GDC promoveerden zij ook naar de 1e klasse door in de nacompetitie Almkerk te verslaan.

We sluiten af met een prachtig gezegde wat ik op de website van Roda ’46 zag staan en wat ook helemaal van toepassing is op ons eigen GDC. Er staat namelijk het volgende: “Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn maar omdat ze onbetaalbaar zijn”

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Erik den Ouden, Benjamin Vos, Lourens Fieten, Justin Youell.

Midden:  Johnny van Mersbergen (71 Jelle Bouman), Jamie Youell, Pascal de Vries.

Voor: Stefan Storchart (61 Stefan van Veen), Mitchell Landbrug (86 Levi Splinters), Menno Schouten.