Op deze 1e competitiedag stond de uitwedstrijd tegen Hardinxveld op het programma. Tevens ook het GDC competitie debuut voor de nieuwe trainer Frans Grondman. Maar zo hadden we meer debutanten vandaag. Ook Maarten van Wijlen (teruggekomen van RKDVC) en Joost van Rooijen (over gekomen uit de A-jeugd) maakten hun competitiedebuut.
De voorbereiding op het nieuwe seizoen was, vooral door vakantieplanning, niet echt ideaal te noemen. Zo kwam afgelopen week de mededeling van Aldert Bouman, jarenlang een vaste waarde binnen GDC, dat hij per direct stopte met voetballen vanwege andere keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt. Uiteraard zaken die we als GDC volledig respecteren maar jammer blijft het wel. Ook de resultaten in de oefenwedstrijden en de beker waren nog niet direct het je van het. Wel was de laatste wedstrijden de lijn naar boven ingezet.

Enigszins tot verrassing moest er in Hardinxveld op het B-veld worden gespeeld omdat het hoofdveld, na een renovatie, nog niet speelklaar was. Beide ploegen waren de competitie vorig jaar op een gedeelde 4e plaats geëindigd. Om even voor half drie liet scheidsrechter van Drunen aftrappen.

GDC begon zeer voortvarend aan de wedstrijd want al na 2 minuten kunnen we de eerste kopbal op doel van Pascal de Vries noteren. Ternauwernood kon de keeper van Hardinxveld deze keren. Dit goede begin krijgt ook een passend vervolg want het is GDC wat in de openingsfase het spel dicteert en ook de kansen krijgt. In overeenstemming met de nieuwe spelstijl zien we ook de backs, Justin Youell en Joost van Rooijen regelmatig over hun man heen de achterlijn halen wat voor de nodige onrust zorgt in de achterhoede van Hardinxveld. Na 18 minuten krijgt GDC een vrije trap te nemen op de rand van de 16. Het zijn Lourens Fieten en Tom Hesselberth die zich achter de bal zetten. Het is Tom die de bal als een streep de kruising in schiet en GDC op een verdiende 0 – 1 voorsprong brengt. GDC blijft het betere van spel houden maar moet inmiddels ook regelmatig Hardinxveld op zijn helft dulden. En dan uit het niets volgt in de 23e minuut de gelijkmaker van Hardinxveld. Het is Vincent van Lopik die dankbaar gebruik maakt van de geboden ruimte na een misverstand achterin en de bal simpel in het doel kan schuiven. Een flinke domper voor GDC en natuurlijk een opsteker voor Hardinxveld wat direct terug is in de wedstrijd. Hardinxveld neemt het initiatief over en na 26 minuten zien we een goede aanval door het midden de spits komt vrij voor Wesley van der Wardt die goed zijn doel verkleind en de bal centimeters naast zien gaan. Helaas gaat Wesley in de 30e minuut in de fout door uit te komen met Tom Hesselberth nog in de buurt. En nu is het Kelvin van Es van Hardinxveld die dankbaar profiteert en Hardinxveld op een 2 – 1 voorsprong brengt. GDC moet duidelijk even bekomen van de schrik maar pakt het naar het einde van de 1e helft weer goed op en we besluiten de 1e helft met een prima schot van Justin Youell waar de keeper van Hardinxveld nog net de vingertoppen tegenaan kan krijgen. Meer dan een corner levert het niet op, zodat de ruststand 2 – 1 is. Beide teams komen ongewijzigd uit de kleedkamer voor de 2e helft die in de opening een kopie is van de 1e helft. GDC neemt het initiatief en we zien na 48 minuten al een goede kopkans voor Maarten van Wijlen maar de bal gaat over. Natuurlijk moet GDC wat meer risico nemen om de achterstand goed te maken. Regelmatig zien we dan ook Tom Hesselberth inschuiven om meer druk te geven. Na een kwartier een goede corner van Jamie Youell op het hoofd van Pascal de Vries komen, maar ook deze bal gaat over. Maar ook Hardinxveld krijgt zo zijn kansen en Wesley van der Wardt maakt met een paar goede reddingen zijn fout van de 1e helft meer dan goed. Na 64 minuten red hij knap op een kopbal van dichtbij in een reflex tikt hij de bal over. Na 67 minuten weer een goede mogelijkheid voor GDC als Pascal de Vries zijn inzet ziet stranden op de keeper. Zo golft het spel op en neer en blijft GDC jagen op de gelijkmaker. Na 72 minuten lijkt die er te komen als er een scrimmage is voor het doel van Hardinxveld maar zowel Maarten van Wijlen als Lourens Fieten kunnen net niet het beslissende tikje geven. Dan in de 76e minuut slaat het noodlot andermaal toe als Tom Hesselberth in de fout gaat, balverlies leidt en Vincent van Lopik vrije doorgang geeft. In 1e instantie red Wesley van der Wardt nog maar in 2e instantie is het raak en 3 – 1 voor Hardinxveld. Maar zoals we van GDC gewend zijn, opgeven is geen optie en vanaf de aftrap komt Pascal de Vries goed door op rechts, hij kan Maarten van Wijlen bereiken en die tikt binnen voor 3 – 2 en het is weer terug een wedstrijd. Met nog een kleine 10 minuten te gaan wordt Maarten van Wijlen vervangen voor Kevin Bouman. GDC neemt steeds meer risico en dat staat Hardinxveld wel aan want de ploeg hanteert graag de counter. Na 82 minuten zien zo’n counter uit het boekje maar de inzet strand op de vuisten van Wesley van der Wardt. 5 minuten voor tijd brengt Frans Grondman nog een extra aanvaller als Erik van Kessel erin komt voor Tom Hesselberth in een ultieme poging om de gelijkmaker nog te scoren. Maar helaas ondanks ruim 5 minuten blessure tijd komt het zover niet als na 96 minuten de matig leidende van Drunen voor het einde fluit en de 1e nederlaag een feit is.

Een nederlaag die zeker niet nodig was geweest want een gelijkspel zou de verhoudingen beter hebben weergegeven. Trainer Frans Grondman vatte de wedstrijd zo samen “we zijn sterk aan de wedstrijd begonnen, hebben met veel strijd gespeeld, moesten, na de achterstand, natuurlijk opportunistischer gaan spelen maar verliezen uiteindelijk door persoonlijke fouten de wedstrijd”. En zo is het dus ook deze keer, net als in eerdere competities, nog niet gelukt om Hardinxveld te verslaan. Dat bewaren dan maar voor het voorjaar als de ploeg naar Eethen komt.

Wat in ieder geval ook duidelijk is geworden deze middag is dat GDC op de goede weg is. Het spel was alweer duidelijk beter dan vorige week. Met name Joost van Rooijen liet als rechtsback een sterke indruk achter.
Tot slot een woord van dank aan de vele GDC supporters die we ook wedstrijd weer mochten begroeten. Klasse jullie zijn tenslotte de 12e man.

Volgende week speelt GDC om 14.30uur thuis tegen promovendus GJS uit Dalem. Deze ploeg verloor zijn 1e wedstrijd met 0 – 3 van SV Capelle.

Doel: Wesley van der Wardt
Achter: Joost van Rooijen, Benjamin Vos, Tom Hesselberth (85 Erik van Kessel), Justin Youell.
Midden: Jamie Youell, Lourens Fieten, Erik den Ouden
Voor: Stefan Storchart, Pascal de Vries, Maarten van Wijlen (80 Kevin Bouman).