Bron: Brabants Dagblad

Het is een wat vreemd jaar voor Tom van Rijswijk. Dit jaar heeft de speler van GDC diep verdriet gekend in zijn privéleven, maar dat is nu wel gekoppeld aan heel veel plezier op het voetbalveld: GDC is koploper in de derde klasse E. Tegen Sparta’30 werd voor de zevende keer gewonnen: 2-1.

In de nacht van 7 op 8 mei vindt er een noodlottig ongeval plaats op de Midden-Brabantweg nabij Loon op Zand. Pepijn Pijnenborg en Matt de Roij komen daarbij om het leven. Matt is het bonusbroertje van Tom van Rijswijk. Ineens uit het leven gerukt, dat doet veel pijn. ,,Onze trainer (Gerrit Molenaar red.) heeft me veel aandacht gegeven, regelmatig gevraagd of hij iets voor me kon betekenen. In zijn privéleven heeft Gerrit eind vorig jaar ook iets dergelijks meegemaakt. Hij weet dus hoe groot de impact kan zijn. Heel fijn, die interesse.”

Het had geen weerslag op zijn spel bij GDC. ,,Op het veld is het toch anders. Als die fluit gaat, krijg ik een waas voor mijn ogen. Dan ga ik negentig minuten lang de strijd aan.”

Knokken

Vechten en knokken voor iedere meter, dat is toch de rode draad die door de selectie van GDC loopt. En dat heeft geleid tot fraaie resultaten. ,,In maart 2020 stonden we bovenaan, zeven punten los. Toen kwam corona. En nu zijn we weer koploper. Hoe dat komt? We hebben niet de beste voetballers, maar wél spelers die het beste uit zichzelf halen”, zegt de inwoner van Kaatsheuvel, die vier jaar geleden het zondagvoetbal bij BVV verruilde voor de zaterdag in Eethen.

,,En met Edin (Curic. red.) en Gerrit hebben we twee heel goede trainers. Gerrit is een meester in het omgaan met bijzondere figuren in ons elftal. Daar hebben we er wel een paar van.” Én: ,,We gaan door het vuur voor elkaar. Collectief zijn we heel sterk, zijn we ook moeilijk te kloppen.”

Tekst gaat verder onder de foto

21ste seizoen

Zaterdagmiddag kon GDC zijn voorsprong op DESK, dat pas dinsdag tegen Vuren speelt, uitbreiden. Maar dan moest er wel even worden gewonnen van Sparta’30, dat alweer bezig is aan zijn 21ste seizoen in de derde klasse. Sinds het seizoen 2017-2018 werd thuis tegen de Andelnaren geen punt gemorst. Drie keer winst; de laatste twee wedstrijden gingen vanwege de pandemie niet door. Zaterdag werden er weer drie punten bijgeschreven, zij het met heel veel moeite: 2-1.

De gasten waren met het nodige zelfvertrouwen naar Eethen afgereisd, hadden vier duels achterheen gewonnen. En opvallend: het langehalenwerk was thuis gebleven. De mannen van trainer Peter Burg speelden verzorgd, aanvallend voetbal en maakten het daarbij GDC vooral na rust knap lastig.

Dat de koploper voor de zesde keer aan het langste eind trok, mocht Sparta’30 zichzelf aanrekenen. Bij beide treffers speelde de defensie voor Sinterklaas, de cadeautjes werden door Justin Youell en Levi Splinters dankbaar uitgepakt. Ook Mike Rutters deed een duit in het zakje door vanaf de strafschopstip niet de gelijkmaker aan te tekenen. Dat deed Lennard van Andel na een uur wel.

Knokkersmentaliteit

Met een brede grijns stapte Tom van Rijswijk van het veld. ,,Het zijn altijd lastige potjes tegen Andel. En als je dan een scheidsrechter treft die bijna elk duel affuit, wordt het helemaal lastig. Maar met onze knokkersmentaliteit hebben we die punten toch nog over de streep getrokken.” Er kwam dus de nodige fortuin bij kijken. ,,Over geluk hebben we sowieso niet te klagen. Deze competitie hebben we al twee keer in de laatste minuut punten gepakt.”

GDC – Sparta’30 2-1 (1-0). 30. Justin Youell 1-0 60. Lennard van Andel 1-1 64. Levi Splinters 2-1.

Terug