Vandaag speelde GDC zijn (voorlopig) laatste thuiswedstrijd in de 1e klasse waarin tegenstander JSV Nieuwegein de tegenstander was. Maar er was meer te doen in Wijk en Aalburg. Want vandaag werd ook de inmiddels traditionele, internationale, wielerwedstrijd “Marianne Vos wielerfestival Aalburg” gehouden waarbij men ook het GDC terrein meermaals passeerde. Het weer had afgelopen week een complete meta formosa ondergaan want stonden we vorige week nog met de winterjas aan langs de lijn. Vandaag volstond het T-shirt en de korte broek.

Trainer Marco de Jong kon vandaag geen beroep doen op Johnny van Mersbergen die geschorst was. Menno Schouten daarentegen was weer voldoende fit om aan de aftrap te verschijnen. Onze gasten van vandaag spelen opnieuw een goed seizoen. Eindigde men vorig jaar als 4e in de eindrangschikking dit seizoen behoort zelfs de 3e plaats, met zicht op nacompetitie, nog tot de mogelijkheden.

Om even over halfdrie komen de ploegen het veld op en ook deze keer zijn het teams die als pupil van de week aan de aftrap verschijnen. Het zijn de talenten uit de E2 en de MD1 die beiden kunnen terugzien op een prachtige voorjaarscompetitie waarin beiden een hoge klassering behaalden.

JSV Nieuwegein begint sterk aan de wedstrijd en binnen 2 minuten wordt het doel van GDC al onder vuur genomen als Jonathan Mehrez met een voorzet bij de 2e paal Martijn Kronenman bereikt die echter wild overschiet. Een minuut later de eerste mogelijkheid voor GDC als de ver opgekomen Jamie Youell met een voorzet Menno Schouten bereikt die echter naast kopt. Weer enkele minuten later stuurt Lourens Fieten met een slim balletje Menno Schouten op avontuur die vrije doorgang lijkt te krijgen maar zich uiteindelijk van de bal laat zetten.

De eerste twintig minuten maakt JSV Nieuwegein zijn status op de ranglijst meer dan waar. De ploeg laat goed voetbal zien. Met veel korte combinaties wordt GDC regelmatig in verlegenheid gebracht. Ook is er veel beweging zonder bal waardoor er constant meerdere afspeelmogelijkheden zijn. Zo ook in de 20e minuut als Barry Zwezerijnen op rechts doorkomt het 16 meter gebied in komt en de opmerkelijk vrijstaande Jonathan Mehrez bereikt die de bal aan kan nemen en van dichtbij inschiet. Wesly van de Wardt kan nog wel aan de bal komen maar deze niet meer keren en het staat 0 – 1. In de 22e minuut volgt dan een goed gekruld schot van Bjorn van der Horst maar dat gaat net naast.

Gezien het warme weer wordt halfweg de 1e helft een korte drinkpauze ingelast iets wat we in de 2e helft nog een keer herhalen en het is zeker geen luxe voor de voetballers gezien de zware omstandigheden. JSV Nieuwegein pikt het als eerste weer op na de korte onderbreking maar ook ons eigen GDC doet van tijd tot tijd aardig mee en compenseert het betere voetbal van JSV Nieuwegein met een tomeloze inzet. In de 34e minuut krijgt de ploeg de beste kans van de 1e helft als er in een counter een twee tegen één situatie ontstaat. Stefan Storchart breekt uit over rechts en behoud het overzicht en bereikt met een prima pass de vrijstaande Menno Schouten. Zijn inzet stuit echter op de snel uitgekomen keeper Pascal Florie. GDC is in de slotfase van de 1e helft de betere ploeg en krijgt nog een 2-tal mogelijkheden op de gelijkmaker voor rust. Eerst zien we in de 41e minuut een vloeiende aanval via Joost van Rooijen eindigen bij Stefan Storchart die de bal echter veel te slap inschiet waardoor de JSV goalie niet in de problemen komt. In de 44e minuut komt hij dat ook niet als GDC op 22 meter van het doel een vrije trap krijgt die door Mitchell Landbrug ook veel te slap wordt ingeschoten zodat ook deze mogelijkheid niets oplevert. Toch had het ook zomaar 0 – 2 kunnen worden in de 45e minuut als Marijn Kroneman de opnieuw vrijstaande Jonathan Mehrez bereikt. Dit keer schiet hij echter ruim over zodat we gaan rusten met een 0 – 1 tussenstand.

Na rust beginnen we in de 48e minuut met een nieuwe mogelijkheid voor Stefan Storchart, na een één twee met Mitchell Landbrug, namens de gastheren maar ook deze keer is de inzet zonder enige overtuiging zodat ook deze mogelijkheid weer niets oplevert. Daarna noteren we een 2-tal mogelijkheden voor de gasten. Eerst een kopbal van Daan van der Valk maar deze komt recht in de handen van Wesly van de Wardt en daarna zet Justin Youell een goed blok op een inzet van Martijn Kroneman.

JSV Nieuwegein blijft ook na de rust de ploeg die wat makkelijker voetbalt dan GDC. De vooractie zorgt steeds voor de nodige dreiging en GDC reageert veelal pas als de bal gespeeld is dan ben je meestal steeds net iets te laat. Toch zorgt de thuisploeg ook regelmatig voor de nodige dreiging en na een uur bereikt een voorzet van Stefan Storchart invaller Pascal de Vries die zijn halve omhaal op een verdediger ziet stranden.

Halverwege de 2e helft wordt Jelle Bouman vervangen door Levi Splinters waardoor Joost van Rooijen weer centraal achterin gaat spelen, naast de vandaag ijzersterk spelende Benjamin Vos, en Lourens Fieten doorschuift naar de “10 positie”. Joost heeft toch de nodige moeite, op dit niveau, om de “10 positie” goed in te vullen iets wat de meer ervaren Lourens Fieten toch beter afgaat. Achterin is er toch iets meer tijd om je actie te maken. In de 67e minuut lijkt GDC dan langszij te komen bij JSV Nieuwegein als Stefan Storchart een cornerbal op het hoofd van Lourens Fieten legt die bij de 1e paal hard inkopt hierbij ook keeper Pascal Florie kansloos laat maar zijn kopbal teistert de paal.

Aan de andere kant zien we in de 72e minuut een vrije trap van Soulaiman Akani op het hoofd van Jonathan Mehrez komen maar met een reflex red Wesly van de Wardt zodat GDC in de wedstrijd blijft. In de 75e minuut neemt Levi Splinters een afvallende bal op de pantoffel maar deze gaat ruim over maar niet geschoten is altijd mis. JSV Nieuwegein komt er in de 77e minuut weer snel uit. Barry Zweverijnen klopt gemakkelijk Joost van Rooijen op snelheid maar raakt de paal naast Wesly van de Wardt. In de slotfase krijgt JSV Nieuwegein nog een aantal riante mogelijkheden om verder afstand te nemen van de thuisploeg. Eerst is invaller Jeroen Scholman het eindstation in een vlot lopende Nieuwegeinse aanval maar zijn schot gaat naast. Daarna is het, in de 87e minuut, Wesly van de Wardt die met de vingertoppen een inzet van Martijn Kroneman onschadelijk maakt. Daarna mist alles en iedereen een harde lage voorzet van Matijn Kroneman en als laatste wapenfeit zien we tenslotte een vrije trap van Jeroen Scholman, via Ricardo Bakker bij Barry Zwezerijnen komen die echter van dichtbij nog kans ziet om naast te schieten. Na ruim 90 minuten fluit scheidsrechter van der Laak uit Vianen voor het einde en is het GDC dus niet gelukt om de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen in winst of een gelijkspel om te zetten.

Verder is met nog één ronde te gaan de eerste beslissing gevallen over p/d wedstrijden gevallen. WNC is hiertoe veroordeeld nadat deze ploeg vandaag met 1 – 2 verloor van directe concurrent Woudenberg. Voor de overige plaats komen nog 3 ploegen in actie te weten Montfoort, Woudenberg en VVZ’49. De absolute topper vandaag, om het kampioenschap, tussen DFS en Sliedrecht leverde een overtuigende 5 – 3 zege op voor DFS zodat zij de beste papieren hebben en de laatste competitieronde ingaan met 2 punten voorsprong. GDC speelt zijn laatste wedstrijd uit bij Woudenberg en kan dus ook nog een stempel drukken op de competitie.

Aan de zijde van GDC was er nog het nodige succes vandaag. Zo speelde de dames zich vandaag veilig in de 4e klasse door een spectaculaire 7 – 5 zege op Almkerk. Een wedstrijd waar alles op een aan zat en waar de ene goal nog mooier was dan de andere en wat te denken van de comeback van good old Marja Thur die vandaag onder de lat stond.

Het 2e elftal van GDC bereikte door een 2 – 2 gelijkspel tegen Wilhelmina ’26 de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse. En ook dat is een uitstekende prestatie want vorig seizoen speelde de ploeg ook nacompetitie maar dan om degradatie naar de 3e klasse te voorkomen. Hierin wensen we de mannen van John van Huijgevoort alle succes toe.

En omdat dit de laatste thuiswedstrijd van he seizoen was had de evenementencommissie een feestavond georganiseerd inclusief buffet en zanger die niemand minder was dan John de Bever die ook grote fuore heeft gemaakt als zaalvoetballer. En zoals we gewend zijn bij GDC feesten kunnen ze dus ook deze avond was wederom een groot succes en het bleef nog lang druk en gezellig.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Jamie Youell, Jelle Bouman (66 Levi Splinters), Benjamin Vos, Justin Youell

Midden: Stefan Storchart, Lourens Fieten, Erik den Ouden, Menno Schouten (54 Pascal de Vries).

Voor: Joost van Rooijen, Mitchell Landbrug