Vandaag moest GDC het opnemen tegen promovendus GVV’63 uit Gameren wat vorig jaar de titel pakte in de 4e klasse D. Maarten van Wijlen kon vandaag weer starten na zijn ziek zijn vorige week. Het nieuws van het blessurefront is dat Stefan Storchart aankomende week de training weer zal hervatten. Emiel van der Heijden en Samir Medic ontbreken nog vanwege blessures.

Onder een heerlijk najaarszonnetje, maar wel een harde en hinderlijke wind, wordt er om even na drie uur afgetrapt voor de wedstrijd. De vraag is heeft GDC de dreun van vorige week kunnen verwerken en het verlies een plaats kunnen geven.

De openingsfase wekt in ieder geval de indruk van wel. Want binnen vijf minuten krijgt Menno Schouten een dot van een kans maar van dichtbij schiet hij naast en laat na om GDC een droomstart te geven. Aan de andere kant krijgt Daniel Bouma een prima kopkans na een voorzet van Daniel Goncalves. Maar zijn kopbal, van dichtbij, gaat over. Zo zien we een alleraardigste openingsfase waarin verder ook Bart van den Bogaard regelmatig zijn tegenstander(s) te snel af is maar gevaar levert dat verder niet op.

Na ruim tien minuten gaat een vrije trap van Joost van Rooijen net naast de goal van GVV’63 maar ook nu geeft de thuisploeg tegengas want na een kleine twintig minuten snelt de rappe Daniel Goncalves voorbij zijn bewaker en zet hard en laag voor waar twee inkomende spelers van GVV’63 maar net de bal missen. Zo golft het spel op en neer.

Halverwege de 1e helft opnieuw aan aardige mogelijkheid voor de gasten als Benjamin Vos een kopkans krijgt na een corner van Menno Schouten maar deze gaat net naast. Hiermee is het beste er wel van af voor het verdere verloop van de 1e helft. Het spelpeil, wat al niet hoogstaand was, gaat zienderogen achteruit. Beide ploegen grossieren in balverlies en foute passes. Dit wordt deels door de harde wind in hand gewerkt maar mag zeker niet als excuus worden gebruikt door de teams.

Kennelijk is ook de scheidsrechter die mening toegedaan want voor het verstrijken van de officiële tijd dirigeert hij beide teams naar de kleedkamer. De toeschouwers zijn het er inmiddels aardig over eens dat de ploeg die na rust het eerste scoort ook de wedstrijd zal winnen.

Na rust, met de wind in de rug, begint GDC agressief aan het tweede deel van de wedstrijd. De mannen van Marco de Jong trekken het initiatief naar zich toe. De ploeg krijgt enkele corners maar weet daar geen voordeel uit te halen. Sterker nog binnen tien minuten loopt het tegen een tegentreffer aan als zwak verdedigen door Mathijs Libbers wordt afgestraft. Zo staat GDC ook in de 5e wedstrijd van dit seizoen voor de 5e keer op achterstand.

Het gebrek aan leiderschap binnen de ploeg helpt ook niet mee aangezien er niemand opstaat die de ploeg op sleeptouw neemt en door een moeilijke fase heen kan helpen. De achterstand zorgt er ook voor dat er onrust binnen de ploeg ontstaat. Het spel wordt gejaagd en ook worden er alweer onnodige gele kaarten gepakt.

De frustratie straalt dan ook van de spelers af omdat het weer fout dreigt te gaan. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden komen. Want enkele minuten na de openingstreffer wordt een kopbal van Maarten van Wijlen nog ternauwernood naast getikt door de GVV’63 goalie. De thuisploeg leunt verder rustig achterover en loert op de counter. Nog binnen het uur komt Karim Kaaouass vrij voor Wesley van de Wardt die knap red met de voet.

De tijd gaat steeds meer in het voordeel van de thuisploeg werken. De overtuiging en het zelfvertrouwen bij GDC ebt steeds verder weg. Het spel is wel beter dan vorige week maar nog niet om over naar huis te schrijven. Zeker als we bedenken dat een groot deel van de ploeg twee seizoenen geleden nog in de 1e klasse speelde.

Voor het laatste kwartier van de wedstrijd brengt Marco de Jong nog Henk van der Kolk binnen de lijnen om de aanvallende impulsen te versterken en om tot de gelijkmaker te komen. En die had er in de 78e minuut ook moeten komen als de gasten een prachtige aanval op de mat leggen. De bal gaat in een hoog tempo over verschillende schijven tot aan Bart van den Bogaard die de invaller een niet te missen kans biedt. Maar zelfs voor een leeg doel lukt het niet om tot scoren te komen. De bal gaat jammerlijk naast het verlaten doel.

Aan de andere kant laat GVV’63, twee minuten voor tijd, wel zien hoe het moet als de mannen van Jan van Setten een counter goed uitspelen en invaller Lennart van de Werken niet zelfzuchtig is en Karim Kaaouass een niet te missen kans biedt voor de 2 – 0 waarmee het over en uit is voor GDC.

Hiermee krijgt de ploeg opnieuw een knauw en zullen we als supporters aan de nieuwe werkelijkheid moeten wennen dat het in deze fase kennelijk niet beter kan als het nu gaat. Maar mannen we blijven rekenen op betere tijden want het kan niet zo zijn dat jullie het spelletje verleerd zijn. Maar we zitten nu even in de hoek waar de klappen vallen. Het beste medicijn hiertegen is een overwinning en dat zal dan volgende week moeten gebeuren in de thuiswedstrijd tegen Herovina wat ook vandaag weer “rood” kleurde in de wedstrijd tegen SV Capelle. De wedstrijd ging in ondertal met 0 – 3 verloren.

Tot slot nog een woord van dank aan de supporters die de club trouw blijven. Want ook vandaag waren er weer velen uit Eethen en omgeving aanwezig. Een steun die de mannen zeker nu goed kunnen gebruiken nu het tegen zit. We hopen jullie dan ook volgende week allemaal weer te mogen ontmoeten.