Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de (assistent) scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft GDC gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt. Ander bijkomstig voordeel is interesse voor het vak van (assistent) scheidsrechter aan te wakkeren bij (oud) spelers, ouders, jeugdspelers en andere “rustende” leden van GDC.

Vandaag Wim van de Vendel (scheidsrechter), hem is gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief? Vanaf 2002 ben ik ca. 5 jaar jeugdleider geweest. Toen was ik de vaste assistent scheidsrechter van mijn jeugdteam. Daarna ben ik met regelmaat gaan fluiten. Eerst ’s morgens een jeugdwedstrijd en vervolgens ’s middags zelf voetballen (evt. fluiten als er geen scheidsrechter was). Vanaf ca. 2014 ben ik zelf gestopt met voetballen en fluit ik nagenoeg iedere zaterdag mijn wedstrijden.

Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom? De leukste herinnering te benoemen vind ik moeilijk. Ik ben blij als de wedstrijd goed is verlopen en er geen gekke dingen zijn gebeurd. Verder word ik blij van de complimenten welke ik met regelmaat krijg van de (neutrale) toeschouwers en de spelers na de wedstrijden.

Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren? Ik ben begonnen met fluiten omdat ik wat voor GDC wilde blijven doen (vrijwilliger), maar dat ik af wilde van de verplichting om iedere zaterdag de gehele dag op het voetbalveld te zijn (’s ochtends al jeugdleider en ’s middags zelf voetballen). Ik ben het fluiten leuk gaan vinden en daarom blijf ik het doen. Toen ik zelf ben gestopt met voetballen heb ik mij direct aangemeld bij een aantal voetbalclubs in de regio welke mij kunnen inhuren als scheidsrechter. Zonder scheidsrechter kan er geen wedstrijd gespeeld worden.

Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken? Plezier staat bij mij voorop. De 3e helft met de teams welke ik heb gefloten vind ik belangrijk. Om daar aan mee te kunnen blijven doen heb ik geen ambitie om scheidsrechter te worden bij de KNVB. Ik heb een aantal clubs in de regio welke mij met regelmaat vragen te fluiten.

Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen? Een goede scheidsrechter valt niet op door zijn beslissingen. Een goede scheidsrechter fluit alleen als het moet en geeft als het kan voordeel aan de partij in balbezit. Ook als hij niet fluit, laat hij wel merken dat hij bepaalde overtredingen heeft gezien en voordeel geef.

Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal  en waarom? Bjorn Kuipers en Dick Jol vind (vond) ik hele goede scheidsrechters Nederland. Colin (Ita) vond ik heel goede buitenlandse scheidsrechter.

Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd? Mijn laatste wedstrijd was Achilles Veen 5 – Kozakken Boys 3, einduitslag 3 – 3. Het vertoonde spel van beide partijen was niet best. Veel ongelukkige momenten. Uitslag past wel bij het vertoonde spelbeeld.  Ook ik ben niet geheel tevreden met mijn prestatie. Een aantal ongelukkige beslissingen. Eén van de teams had continu commentaar op mijn beslissingen, vooral als deze tegen hen zijn. Dit is niet plezierig. Ik zeg altijd maar zo. Ik als scheidsrechter ben niet perfect, ik maak ook fouten. Maar de spelers in het veld maken met zijn allen nog veel meer fouten.

Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel? Als de wedstrijd goed is verlopen en als ik van beide teams complimenten krijg voor mijn manier van fluiten na de wedstrijd.

Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom? Op zich vind ik het een goede zaak dat de VAR bij het professionele voetbal is ingevoerd. Waar ik wel een hekel aan heb is de bepaling van buitenspel middels het lijnenspel door de VAR. Het spel ligt hierdoor (te) lang stil. De spelregel is: gelijk is geen buitenspel. Als dit met het blote oog of aan de hand van camerabeelden niet is vast te stellen, dan moet het voordeel mijns inziens gaan naar de aanvallende partij. Een tweede wijziging die men in het gehele voetbal moet invoeren: Gele kaart is een tijdsstraf van 10 minuten. Lik op stuk beleid. Spelers gaan dan beter nadenken in het professionele voetbal om een gele kaart te pakken.

Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen? Over het algemeen vind ik de kwaliteit goed. Door de VAR worden er minder fouten gemaakt en zie je minder lompe overtredingen van de spelers zonder bal in de buurt. De VAR ziet deze zaken wel, terwijl de scheidrechter deze niet altijd kan zien.

Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden? Bij mij staat plezier voorop. Ik kan niet direct een wedstrijd noemen die ik heel graag wil leiden. Ik fluit graag streekderby’s, bijvoorbeeld GDC – Sparta’30 of GDC – NOAD’32.

Terug