Vandaag speelde GDC 2 zijn eerste wedstrijd in de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse. Tegenstander hierin was SC Everstein 2. GDC 2 had de 3e periode overgenomen van kampioen DESK 3 en SC Everstein 2 had de 1e periode overgenomen van kampioen VVAC 2. De winnaar, over twee duels, speelt dan opnieuw een dubbel duel. Kortom promoveren doe je niet zomaar even.

Voorafgaand aan de wedstrijd spraken we met scheidend elftalleider Patrick Hobo en vroegen hem waar ligt de kracht van het elftal. Patrick vertelt: “we hebben veel snelheid voorin en de verdediging staat goed. Daarnaast hebben we een aantal ervaren spelers en we geven niet veel weg”. Inderdaad allemaal zaken die de basis vormen voor het succes dit seizoen nadat men vorig seizoen ook nacompetitie speelde maar toen om degradatie naar de 3e klasse te voorkomen. Iets wat ternauwernood lukte. GDC 2 kan vandaag geen beroep doen op Tom Hesselberth (vakantie) terwijl Marco Pijnenburg en Robin van Wijk beiden geblesseerd zijn. Hiertegenover staat dat Erik van Kessel na een lange afwezigheid weer wel aan kon sluiten bij de groep.

SC Everstein 2 is een mix van jonge A- junioren maar herbergt toch ook de nodige ervaring. De blik daar is in principe meer gericht op het aankomend seizoen dan dat men nu al rekening houdt met promotie.

De wedstrijd kon pas om 16.00uur beginnen omdat de GDC meiden een heuse “Ladies Day” hadden. Vanmorgen was er een voetbalclinic georganiseerd met medewerking van De Jong Voetbal Academy. Onze trainer van het 1e elftal had samen met een assistent een mooi voetbalprogramma in elkaar gestoken voor de circa 40 -45 meisjes die verder begeleid werden door spelers van Dames 1. In de middag stond er een high tea op het programma die de meiden zelf klaar mochten maken. Alle deelnemers kunnen terugzien op een meer dan geslaagde dag.

Even na 16.00uur laat scheidsrechter Kuijpers de ploegen beginnen aan de wedstrijd waarin hij door twee neutrale assistenten wordt bijgestaan. De wedstrijd wordt op het kunstgrasveld gespeeld en de thuisploeg begint met de harde zuidenwind tegen. De gasten uit Everdingen nemen het initiatief en GDC 2 moet terug en na 12 minuten zien we de eerste goede redding van keeper Henry van Herwijnen als hij een inzet van Wessel Bergshoeff uit de hoek ranselt. Enkele minuten later gaat een inzet van Frank Kers via de vingertoppen van de GDC 2 goalie naast. De daar uit voortvloeiende corner gaat uiteindelijk net naast na een scrimmage.

De gasten zijn feller in de duels dan GDC 2 en ook fysiek legt de thuisploeg het af. Daarnaast zijn de mannen van trainer John van Huijgevoort ook onzuiver in de passing en is er ook geregeld sprake van miscommunicatie. SC Everstein 2 krijgt ook de nodige corners maar heel veel gevaar komt hier niet uit voort. Richting de rust komen er nog enkele mogelijkheden voor de bezoekers. Eerst gaat Robbie de Roos gemakkelijk langs Loek de Jong maar zijn inzet strandt op de voet van Henry van Herwijnen. In de laatste minuut van de 1e helft nog een verre ingooi van Bryan Steen op het hoofd van Robbie de Roos maar zijn kopbal gaat over.

In de extra tijd herhaald Bryan Steen nogmaals zijn kunstje en nu gaat een vliegend schot van Wessel Bergshoeff maar net naast zodat we met een dubbel blanke stand aan de rust gaan beginnen en GDC 2 hiermee niet mag klagen.

In de rust blijft Renzo van Emmerik achter in de kleedkamer en hij wordt vervangen door John van Zelst. Na rust pakt SC Everstein 2 weer als eerste de draad op en binnen tien minuten krijgt de ploeg een 3-tal (grote) mogelijkheden om de score te openen. Eerst is het Robbie de Roos die goed doorgaat maar Henry van Herwijnen komt goed en snel uit waardoor het dreigende gevaar wordt bezworen. Binnen 60 seconden moet de goalie alweer vol aan de bak als invaller Tim van Willigenburg vrij voor hem opduikt maar ook deze inzet pakt van Herwijnen en houdt zijn ploeg in de wedstrijd. De beste kans echter is voor Yannick Middelkoop als hij een vrije schietkans krijgt maar zijn inzet gaat naast en over.

De gasten blijven de wedstrijd dicteren en het lukt GDC 2 niet om gevaarlijk te worden voor het doel van SC Everstein 2. Maar na 60 minuten had het toch zomaar 1 – 0 kunnen worden als Emiel van der Heijden een vrije trap goed voor het doel brengt waar het Stefan van Veen is die voor zijn man komt maar zijn inzet raakt de paal. Na 66 minuten lost Erik van Kessel, Fabian Splinters af bij GDC 2. Hiermee komt er een stabiel aanspeelpunt bij voorin en de wedstrijd krijgt een kentering ten gunste van GDC 2.

Na 74 minuten komt GDC 2 op voorsprong uit notabene de eerste goede aanval als de sterk spelende Ralph Lankhaar met een splijtende pass Bart van den Bogaard wegstuurt. De bal lijkt iets te hard te zijn maar de watervlugge van den Bogaard haalt het en kapt de laatste verdediger uit. Houdt goed het overzicht en legt keurig breed op de vrijstaande Erik van Kessel die het prima afmaakt en GDC 2 aan de niet verdiende voorsprong helpt 1 – 0.

GDC 2 is hiermee eindelijk los terwijl de gasten er doorheen lijken te zitten. Na 80 minuten krijgt Bart van de Bogaard weer een nieuwe bevlieging en brengt nu Stefan van Veen in scoringspositie. Die laat echter na om GDC 2 aan een ruimere voorsprong te helpen.

Die voorsprong komt er 2 minuten voor tijd toch als Emiel van der Heijden met een geplaatst schot van ruim 20 meter keeper Edmond van Bommel verrast en GDC 2 op een 2 – 0 voorsprong zet. In de laatste minuut krijgt SC Everstein 2 nog de mogelijkheid om wat terug te doen als de ploeg een vrije trap krijgt net buiten het strafschopgebied na hands. De bal gaat goed naar de hoek maar gaat tenslotte net naast zodat we de wedstrijd afsluiten met 2 – 0 winst voor GDC 2. De thuisploeg wordt hiermee ruim beloond voor het toch wel fletse spel. De ploeg had in keeper Henry van Herwijnen zijn beste man die de zo belangrijke 0 op het bord hield.

Volgende week dinsdag, 24 mei, is de return in Everdingen en de wedstrijd begint om 20.00uur. Beslist is er nog niets na vandaag dat is wel duidelijk geworden. Echter SC Everstein 2 moet komen wil de ploeg nog kans maken om door te gaan. Gelet op de snelheid die GDC 2 voorin heeft zou ook moeten betekenen dat er kansen moeten komen.

Doel: Henry van Herwijnen

Achter: Remi Buijs, Loek de Jong, Renzo van Emmerik (46 John van Zelst), Xander van den Assem.

Midden: Thomas Vos, Ralph Lankhaar, Emiel van der Heijden, Fabian Splinters (66 Erik van Kessel).

Voor: Stefan van Veen, Bart van den Bogaard (83 Henk van der Kolk).