Na de 2e degradatie op rij komt GDC voor het eerst sinds het seizoen 2010 – 2011 weer uit in de 3e klasse. Tevens kende de selectie de nodige mutaties. Naast de al eerder vermelde gestopte spelers stond de komst van een 3-tal nieuwe spelers t.w. Leroy van Nimwegen, Samir Medic en Tom van Rijswijk. Op laatgenoemde hoeft overigens voorlopig niet te worden gerekend omdat hij eind deze maand een kruisband operatie moet ondergaan. We hopen dat ze zich alle drie snel thuis zullen voelen bij onze mooie club.

De openingswedstrijd van dit seizoen kende een wedstrijdaffiche wat ook vorig seizoen nog van toepassing was. Toen echter in de 2e klasse nu komen zowel Altena als GDC uit in de 3e klasse. Ook Altena heeft een flinke metamorfose ondergaan t.o.v. vorig seizoen. Zo staan er bij hen nog 3 en bij GDC 5 spelers aan de aftrap die er afgelopen april nog bij waren toen beide ploegen tegen elkaar uitkwamen.

De voorbereiding voor beide teams verliep rommelig en de resultaten waren ook wisselend voor beide teams waarbij Altena zich wel, en GDC niet, voor de volgende bekerronde plaatste. Daarnaast is het zo dat er nog naar de vaste patronen wordt gezocht. Altena kent nog een aantal lopende schorsingen en blessures.

Onder een heerlijk najaarszonnetje trapten beide teams om 14.30 uur af voor de wedstrijd waarbij er een mooie pot voetbal werd verwacht. Immers de vorige editie in Nieuwendijk leverde een goede wedstrijd op (2 – 2). Beide ploegen openen behoudend waarbij Altena het initiatief aan de gasten laat. Na 6 minuten haalt Menno Schouten de achterlijn en zijn voorzet bereikt Stefan Storchart die de bal verkeerd raakt. Datzelfde overkomt Samir Medic tien minuten later na een mooie aanval over rechts waarbij de bal via Stefan Storchart en Maarten van Wijlen bij Medic komt die het leer echter niet vol raakt. Een minuutje later een voorzet van Samir Medic en het is Menno Schoten die zijn schot over ziet gaan.

Het betere veldspel komt in deze fase dan ook van GDC zonder dat er sprake is van echt goed voetbal. Het verdere verloop van de 1e helft laat een vlak verloop zien zonder enige opwinding voor beide doelen. In de slotfase nog een korte opleving aan beide kanten. Na 38 minuten komt een vrije trap van Joost van Rooijen op het hoofd van Benjamin Vos. Zijn kopbal wordt echter van de doellijn gehaald. Na 41 minuten dan de eerste mogelijkheid voor Altena als een voorzet van Dylan van der Pluijm net wordt gemist door Ayan Uslu. In de extra tijd van de eerste helft dan nog het eerste serieuze werk voor Wesley van de Wardt als Dennis van Munster de vrijstaande Dylan van der Pluijm bereikt die vrij uit kan halen van de rand van het strafschopgebied. De bal komt echter recht in de handen van de GDC goalie.

Zo sluiten we de enigszins teleurstellende 1e helft af met een 0 – 0 stand en constateren we dat de wedstrijd nog niet echt los is gekomen. Het oogt allemaal wat tam en voorspelbaar van beide kanten. Een doelpunt lijkt om het vuur in de wedstrijd te laten ontbranden.

Na rust komt GDC sterk uit de kleedkamer en binnen twee minuten zien we een mooie solo van Menno Schouten wat hij afsluit met een strak schot in de hoek waar keeper Bas Visser van Altena nog net de hand tegen kan krijgen. Uit de daaropvolgende corner, in tweede instantie, een nieuwe kans voor de gasten als Joost van Rooijen spits Maarten van Wijlen bereikt die de bal over de keeper maar ook over de goal lift zodat het nog 0 – 0 blijft maar GDC dringt aan. In de 51e minuut test de mee opgekomen Levi Splinters de kwaliteiten van Bas Visser met een scherpe voorzet. De terugkomende bal kan ook nu niet binnen worden gewerkt.

Ook Samir Medic komt nog een aantal keren gevaarlijk door over de linkerkant maar zijn beide inzetten gaan hard over de goal van Altena. Dan na een uur spelen krijgt GDC het deksel op de neus als de koud in het veld staande Christiaan van Herp doorkomt zich langs Justin Youell werkt en de achterlijn haalt. Er wordt op een voorzet gerekend maar van Herp frommelt de bal tussen de paal en Wesley van de Wardt door het doel in en zo staat Altena plotseling op een 1 – 0 voorsprong.

Met deze goal is het, ondanks dat er nog een halfuur gespeeld moet worden, meteen einde oefening voor GDC. De ploeg oogt mentaal kwetsbaar en gaat vanaf dat moment mee in het spel van Altena. Gevoetbald wordt er dan ook weinig meer waarmee GDC zich in de kaart van Altena speelt. Het oogt allemaal rommelig en de mogelijkheden worden bijzonder schaars. Een kwartier voor tijd brengt Marco de Jong met Leroy van Nimwegen een extra aanvaller in een poging het tij nog te keren.

GDC moet meer en meer risico nemen om de gelijkmaker nog te forceren waardoor het achterin regelmatig openligt. Na 77 minuten de kans voor Dennis van Munster om de wedstrijd op slot te gooien. Zijn inzet is echter veel te slap en verontrust Wesley van de Wardt geenszins. Het zit GDC ook niet mee na als in de slotfase een kopbal van Maarten van Wijlen net naast gaat.

In de tegenaanval een prima kans voor Patrick de Zwart op een voorzet van Christiaan van Herpt. Echter een minuut later krijgt de Zwart een tweede kans en nu is het wel raak als hij ongehinderd binnen kan koppen bij de 2e paal na een afgemeten voorzet van Dennis van Munster. In de extra tijd stuit van Herpt nog op keeper van de Wardt waarna het over is en sluiten voor GDC.

Een tegenvallende openingswedstrijd van beide teams. Voetballend waren er weinig hoogtepunten. Altena zal daar maling aan hebben want zij pakken de eerste 3 punten van het seizoen. GDC zal zeker aan de mentaliteit moeten werken want het verval na het eerste zuchtje tegenwind was veel te groot.

Volgende week speelt GDC thuis tegen Olympia ’60 uit Dongen wat ook zijn openingswedstrijd verloor. De ploeg ging thuis met 0 – 1 onderuit tegen NOAD ’32.