Op deze winderige en waterkoude zaterdag moest GDC het opnemen tegen Herovina uit Herwijnen. Een ploeg waar GDC goede herinneringen aan bewaard. Immers in 2011 promoveerde de thuisploeg ten koste van Herovina naar de 2e klasse.

Herovina promoveerde afgelopen seizoen via de nacompetitie naar de 3e klasse en heeft evenals GDC 6 punten uit 5 wedstrijden. De laatste twee wedstrijden beëindigde de ploeg met 9 spelers. Beide wedstrijden gingen ook verloren. Wat ook voor GDC geldt. Een overwinning, voor beide ploegen, is dus noodzakelijk om weg te komen uit de degradatiezone.

Aan de zijde van GDC heeft trainer Marco de Jong aangegeven de club aan het einde van dit seizoen te verlaten omdat hij voor een nieuwe uitdaging staat welke hij de komende periode nader gaat invullen. Wat betreft de veldspelers keren Stefan Storchart en Samir Medic weer terug tot de wedstrijdselectie. Tevens verwelkomen we Hicham Mokhtari als nieuwe speler. De liefde heeft hem in Drongelen gebracht. Hicham welkom bij de vereniging en we hopen dat je jezelf snel thuis zult voelen. Hiertegenover staat dat beide keepers, Wesley van de Wardt en Tim van Rooijen, niet inzetbaar zijn door blessures. Gelukkig kan GDC nog een beroep doen op de afgelopen zomer gestopte Henry van Herwijnen die dan ook vandaag onder de lat staat.

De thuisploeg begint met een 5-mans achterhoede met 2 opkomende backs voor de aanval. GDC begint uitstekend aan de wedstrijd en komt na tien minuten op voorsprong als Menno Schouten met een goede pass Maarten van Wijlen wegstuurt die keurig de keeper omspeelt en de 1 – 0 op het scorebord zet. Hierbij negeert scheidsrechter Slabbekoorn het vlagsignaal, voor buitenspel, van de assistent scheidsrechter Van Horssen van Herovina.

GDC komt hiermee voor het eerst dit seizoen op voorsprong maar voor rust zorgt het niet. Na een kwartier voorkomt Levi Splinters met een goede ingreep de gelijkmaker. Die komt er wel halverwege de 1e helft. Het begint met een foute pass van Fabian Splinters die onderschept wordt. In het vervolg ziet ook keeper Henry van Herwijnen er niet goed uit bij het dropshot van Jesse van Vliet en de bal valt pardoes in het doel en beide ploegen staan weer op gelijke hoogte.

Het toch al spaarzame vertrouwen van GDC krijgt hiermee weer een opdoffer. Iets over het halfuur scheert een kopbal van Maarten Lievaart, namens de gasten, via de kruin van Benjamin Vos maar net over. Enkele minuten later gaat Vos in de fout als hij de bal inlevert bij Kevin Steenbruggen die met een fraaie lob Henry van Herwijnen kansloos laat en zo staat het 1 – 2 en hebben we ook, naar later blijkt, het enige hoogtepunt van een verder armetierige middag gezien.

Voorin lukt het de aanvallers niet om tot grote daden te komen zodat we met een ontnuchterende 1 – 2 de warme kantine opzoeken die je gezien het voetbal en het koude weer ook eigenlijk niet meer zou willen verlaten.

Dat doen we natuurlijk wel en daar hoeven we het eerste kwartier na rust ook geen spijt van te hebben. Marco de Jong heeft in de rust een dubbele wissel ingebracht en met de komst van Stefan Storchart en nieuwkomer Hachim Mokhtari komt er veel meer diepgang en dreiging van de zijkant. Binnen zeven minuten zijn er levensgrote kansen voor Mokhtari en Medic. Deze treffen nog geen doel maar de volgende aanval is wel raak. Stefan Storchart bereikt met een voorzet het hoofd van Maarten van Wijlen die, met een mooie kopal, voor zijn 2e treffer van deze middag tekent: https://youtu.be/Enh4ecutT8c

Het publiek gaat er achter staan en alles lijkt erop dat de gastheren gaan doordrukken. Echter iets over het uur gaat het andermaal fout bij de thuisploeg als ook Jesse van Vliet zijn 2e treffer scoort als hij bij de 2e paal wordt vrijgelaten en de voorzet van Jeffrey van der Meijden achter de kansloze Henry van Herwijnen kopt en zo staat GDC opnieuw op een achterstand 2 – 3.

De ploeg werkt hard dat wel, maar van enig overleg in de aanvallen is weinig tot geen sprake. Individuele acties worden veelal veel te ver doorgevoerd of onderbroken door een overtreding. Het oogt allemaal onsamenhangend wat de thuisploeg laat zien. Ook wordt er een zekere gelatenheid zichtbaar binnen de ploeg. Er is geen geloof dat het nog kan. Herovina, wat ook niets laat zien, blijft dan ook eenvoudig overeind.

En komt GDC al in de buurt van het doel dan ontbreekt de juiste eindpass. Aan de andere kant moet de ploeg ook alert zijn voor de uitvallen van Herovina. Na ruim 70 minuten wordt Jesse van Vliet diep gestuurd maar zijn inzet wordt uitstekend, met de voet, gepareerd door Henry van Herwijnen.

Ook vandaag pakt GDC weer een karrenvracht aan gele kaarten. En evenals in vorige wedstrijden veelal onnodig. Zeker de scheidsrechter van deze middag maakt geen sterke indruk maar dat verandert niet met praten. Dat gezegd hebbende mag de thuisploeg vijf minuten voor tijd niet klagen dat Henry van Herwijnen wegkomt met geel na hands te hebben gemaakt buiten het strafschopgebied en hiermee Herovina een scoringskans ontneemt.

In de extra tijd tenslotte krijgt invaller Damian van Mourik nog een dot van een kans maar hij heeft teveel tijd nodig om tot een afronding te komen.

Zo eindigt ook deze wedstrijd in een deceptie en is de gifbeker nog niet leeg voor het zwalkende GDC en begin je jezelf zo langzamerhand af te vragen hoe gaat het schip weer vlot getrokken worden. Maar ook nu geldt weer moed verloren al verloren en we moeten toch weer verder. En hoe, want volgende week moet GDC, in een derby, op bezoek bij de ongenaakbare koploper NOAD ’32 wat tot nu toe al zijn zes wedstrijden wist te winnen en zelfs nog geen tegentreffer heeft geïncasseerd. Op voorhand dus een mission impossible. Toch is dit juist het mooie aan voetbal. Het is en geen wetenschap en ook geen rekensport en in elke wedstrijd komen er kansen. Aan deze stohalm houden we ons dan ook maar vast als we volgende week naar het Korenzand gaan.