Vandaag moest GDC het opnemen tegen streekgenoot en de ploeg in vorm Altena. Immers de Nieuwendijkers zijn de trotse koploper in de 2e periode en wist de laatste wedstrijden steeds winnend af te sluiten.

Bij de thuisploeg zit het allemaal niet mee deze weken. Vorige week werd er in een teleurstellende wedstrijd gelijk gespeeld tegen Willem II. Verder werd deze week bekend dat de beoogde nieuwe trainer op het allerlaatste moment moest afhaken. En ten opzichte van vorige week kon er vandaag geen beroep worden gedaan op Menno Schouten (geschorst) en Wesley van de Wardt (niet fit). Daarnaast begonnen Benjamin Vos en Daan Dernison op de bank.

Altena kent geen personele problemen en speelt al vele wedstrijden in dezelfde opstelling. Er is met 5 winstpartijen op rij natuurlijk ook geen aanleiding voor scheidend trainer Richard van Gils iets te wijzigen aan zijn ploeg.

Het hoofdveld was vandaag afgekeurd zodat er op verplicht op het kunstgras moest worden gespeeld wat ook nog eens in het voordeel is van de gasten die hun thuiswedstrijden sowieso op kunstgras spelen.

Nadat de pupil van de week Vince van Wijk heeft afgetrapt voor de wedstrijd neemt Altena direct het initiatief tegen een voorzichtig acterend GDC in de openingsfase. Binnen de eerste tien minuten zijn er enkele mogelijkheden voor de gasten middels Ayhan Uslu en Eddy Wijtvliet maar echt verontrustend wordt het niet voor de goal van keeper Tim van Rooijen. De spelers van Altena vinden, in de openingsfase, elkaar iets makkelijker dan die van GDC maar gaandeweg komt de thuisploeg beter in zijn spel.

Ten opzichte van vorige week is er in ieder sprake van een veel betere wedstrijdinstelling. De gehele wedstrijd wordt er met veel inzet en passie gespeeld en ook de kwaliteit van het spel is aanmerkelijk beter dan tegen Willem II. Binnen twintig minuten moet Marco de Jong al noodgedwongen de eerste wissel doorvoeren als Hachim Mokthari er met een blessure af moet. Benjamin Vos is zijn vervanger.

Na een minuut of twintig een uitstekende kans voor de thuisploeg als Stefan Storchart profiteert van slecht verdedigen bij Altena en de vrijstaande Justin Youell met een voorzet bij de 2e paal bereikt. De inzet gaat hard over het doel. Halverwege de 1e helft doet Altena weer van zich spreken door de opgekomen verdediger Patrick Zwart die de binnen de minuut tweemaal zijn visitekaartje afgeeft maar beide keren gaan zijn inzetten net naast de goal. Aan de zijde van GDC zet Joost van Rooijen de lijnen uit.

Hij geeft na ruim een halfuur de bal mee aan de opkomende Robin van Wijk die een prima voorzet aflevert. Keeper Bas Visser roept wel hard maar komt in het luchtduel met Maarten van Wijlen niet echt van de grond en zo kopt van Wijlen GDC op voorsprong.

Echter binnen vijf minuten staat het weer gelijk als Eddy Wijtvliet de 1 – 1 laat aantekenen. Een doelpunt met een zweem van buitenspel. Spijtig dat scheidsrechter Molenaar weinig respect toont voor het vlagsignaal van assistent scheidsrechter Henk van der Stelt. Even ernaar toelopen en aangeven waarom je het doelpunt toekend zou van meer respect getuigen. Het gaat hier niet om gelijk of niet want de scheidsrechter bepaald maar het gaat om de vorm.

De thuisploeg is niet onder de indruk van de tegentreffer sterker nog binnen de minuut staat GDC weer op voorsprong door de broers Youell. Jamie is de aangever en Justin rond nu wel keurig af zo gaan de mannen van Marco de Jong met een 2 – 1 voorsprong aan de thee beginnen.

Na de rust is het al binnen vijf minuten weer gelijk als keeper Tim van Rooijen een schot van Eddy Wijtvliet niet goed verwerkt en de bal voor de voeten van Ayhan Uslu komt. De spits weet wel raad met dit buitenkansje en zo staat het weer gelijk 2 – 2. Altena probeert GDC onder druk te zetten maar dat lukt niet echt. Sterker nog de thuisploeg levert een prima 2e helft af.

Binnen het uur komt Altena dan met 10 man te staan als Brian de Graaf met direct rood wordt weggestuurd nadat hij de doorgebroken Justin Youell tien meter over de middenlijn neerlegt. Een zware beslissing aangezien er (nog) geen sprake was van een doelkans en de weg naar het doel nog lang was. GDC moet zien voordeel uit de man meer situatie te halen. Echter voordat dat ervan komt staan ook de gastheren met 10 man als Fabian Splinters zijn 2e gele kaart krijgt nadat hij veel te hard doorgaat op keeper Bas Visser en hem vol op het hoofd raakt. Na een blessure behandeling kan hij weer verder.

De wedstrijd is dus ook wat dat betreft weer in evenwicht. Het spelbeeld laat dat ook zien. Het wordt een meeslepend en spannend gevecht. Het voetbal mag dan niet hoogstaand zijn. De spanning vergoed veel zo niet alles. Iets over het uur gaat een schot van Eddy Wijtvliet via keeper Tim van Rooijen naast en aan de andere kant gaat een kopbal van Maarten van Wijlen over na een vrije trap van Jamie Youell.

Tien minuten voor tijd reageert Tim van Rooijen goed op en vrije trap van invaller Edwin Pluister. De laatste tien minuten spelen beide ploegen vol voor de winst. Immers GDC schiet onderin weinig op met de gelijke stand en Altena wil de koppositie in de 2e periode verstevigen en de druk er bij de koplopers NOAD’32 en SV Capelle ophouden. Deze twee ploegen komen vandaag niet in actie.

In de 82e minuut kan Levi Splinters nog net een scherpe voorzet wegwerken voordat een aanvaller van Altena de bal binnen kan schuiven. In de slotfase gaat een kopbal van Eddy Wijtvliet net voorlangs en een minuut later de ultieme kans voor GDC om nog met de winst aan de haal te gaan. Een vrije trap van Jamie Youell bereikt het hoofd van Maarten van Wijlen die van dichtbij inkopt maar keeper Bas Visser reageert ditmaal attent en keert de bal en de terugkomende bal wordt door invaller Jelle Bouman net over gekopt.

In de extra tijd lijkt Tim van Rooijen de held van GDC te worden als hij met twee fantastische reddingen de thuisploeg in de wedstrijd houdt. Eerst ranselt hij een vrije trap van Edwin Pluister naast en daarna tikt hij met een reflex een kopbal uit de hoek. Echter in de derde minuut van de extra tijd moet ook hij het antwoordt schuldig blijven als Patrick Zwart de bal hard in het dak van het doel schiet en zo toch nog Altena aan de niet verdiende winst helpt.

De nederlaag zal hard aankomen bij de thuisploeg die een punt verdiende. Maar Altena had vandaag net dat beetje geluk wat GDC ontbeerde. Door de winstpartijen van Herovina en Willem II staat GDC nu op de 13e plaats met 2 punten meer dan SSC’55. We hebben het al eerder geschreven en gezegd het vertoonde spel vandaag was dik in orde en 3e klasse waardig. Maar het wordt stilaan wel tijd dat er punten worden gepakt om de achterstand op de middenmoot niet te groot te laten worden.