Nadat GDC vorig seizoen degradeerde uit de 1e klasse maakte de ploeg dit seizoen weer zijn opwachting in de 2e klasse F  waar het een weerzien werd met veel bekende clubs als Nivo Sparta, Meerkerk, Hardinxveld en GJS. Maar ook de dorpsderby tegen Wilhelmina ’26 komt weer op het programma.

Zoals we gewend zijn binnen GDC niet heel veel mutaties ten opzichte van het vorige seizoen. De ene spits ging, Mitchell Landbrug, de andere kwam. Maarten van Wijlen keerde weer terug op het oude nest na een uitstapje bij RKDVC in Drunen. Elftalleider Wim van Drunen maakte plaats voor Jordy Naaijen.

Op 3 september werd er afgetrapt voor de competitie die voor GDC begon met een uitwedstrijd bij promovendus SV BLC in Den Bosch. GDC kende een moeilijke seizoenstart en pas in de blessuretijd werd een punt veiliggesteld. De week erop wordt de derby tegen Wilhelmina ’26 gespeeld. Een wedstrijd die je als GDC zijnde natuurlijk niet wilt verliezen. En dat gebeurde ook niet want de punten bleven in Eethen door een 2 – 0 overwinning.

De wedstrijd tegen de andere promovendus Heukelum levert geen problemen op. Met 4 – 0 en van tijd tot tijd goed voetbal wordt de tegenstander naar huis gestuurd. In Houten bij Delta Sports is het spel beduidend minder wat GDC op de mat legt. Toch lijkt er nog een puntje te worden meegenomen maar in de slotfase wordt een terechte nederlaag geleden. Ook in de daaropvolgende thuiswedstrijd tegen Brederodes gaat de ploeg onderuit en ook deze keer zien we niet het GDC wat gewend zijn.

Eerherstel volgt er dan in de Betuwe. Op bezoek bij Tricht wordt in de 2e helft orde op zaken gesteld en met 3 goals in vijf minuten keert men met een 0 – 3 overwinning huiswaarts. Het is inmiddels ook duidelijk dat er nu heel anders tegen GDC wordt aangekeken dan enkele seizoenen geleden. De ploeg wordt serieus genomen en tegenstanders zijn extra gemotiveerd omdat GDC uit de 1e klasse terugkomt en dat is voor veel tegenstanders toch een extra stimulans.

Tegen Hardinxveld houdt het spel opnieuw niet over en met veel kunst en vliegwerk wordt een gelijkspel uit het vuur gesleept. Dan plotseling reuring binnen GDC als, in de bekerwedstrijd tegen Achilles Veen, keeper Wesly van de Wardt er de brui aan geeft en stopt als keeper. In de daarop volgende wedstrijd tegen Nivo Sparta staat Henri van Herwijnen onder de lat. De wedstrijd gaat met 2 – 3 verloren nadat GDC eerst nog een 0 – 2 achterstand had weggepoetst.

In de tussentijd heeft Nicky Janssen uit Den Bosch zich aangemeld als keeper en hij kan tegen koploper Roda Boys direct aan de bak. In een uitstekende wedstrijd wordt de koploper op een 3 – 1 nederlaag getrakteerd en laat Janssen een goede indruk achter als keeper. Bij Altena is GDC ook weer in goeden doen en lijkt met een 1 – 2 zege aan de haal te gaan. Helaas moet er in de laatste minuten nog een tegengoal worden geïncasseerd.

De laatste twee wedstrijden, tegen Meerkerk en CDW, voor de winterstop zijn ronduit teleurstellend van GDC zijde en leveren beiden een nederlaag op. Door deze resultaten gaat GDC als nummer 9 met 15 punten de winterstop en dat is toch wel enigszins teleurstellend. Voorafgaand aan het seizoen was op meer gerekend.

Begin februari pakken we de 2e seizoenhelft op met de kraker bij Wilhelmina ’26. In een van beide zijden niet al te beste wedstrijd is het opnieuw GDC wat aan het langste eind trekt dit keer met 1 – 2. Een belangrijke 3-punter tegen een directe concurrent. In de daarop volgende thuiswedstrijd tegen koploper Delta Sports wordt een zeer verdienstelijk bonuspunt gepakt. De verdediging staat prima en geeft weinig weg zodat we de wedstrijd eindigen zoals we deze begonnen.

Het spel van GDC is ondertussen als wisselvallig te bestempelen en ook door schorsingen en blessures moet er geregeld aan de opstelling worden “gesleuteld”. Uit bij Heukelum zakt de ploeg door de ondergrens en wordt een beschamende 3 – 0 nederlaag geleden. Daarna is Nivo Sparta met 4 – 0 veel te sterk. Ondertussen is GDC serieus in de problemen gekomen als het gaat om mogelijke degradatie. Het is daarom van belang om de wedstrijd tegen Tricht, een direct concurrent, te  winnen. Echter het loopt allemaal heel anders en bij rust is het al 0 – 3. Er komt nog wel een eretreffer maar verder komt GDC niet.

Uit bij het hooggeplaatste Brederodes wordt dan weer gelijkgespeeld. Echter met het gelijke spel doet de ploeg zich, gezien de kansen, duidelijk tekort en bovendien schiet de ploeg er ook weinig mee op, Daarnaast moet ook Jamie Youell er al na 20 minuten af met een stevige blessure. Duidelijk een wedstrijd waarin het GDC niet mee zit.

GJS is met 1 – 3 een maatje te groot voor GDC wat inmiddels onder de streep is beland. Het daarop volgende duel bij Hardinxveld is daarom ook van cruciaal belang. GDC recht de rug en met veel strijd, inzet en passie wordt door een vroege treffer van Pascal de Vries een 0 – 1 zege geboekt. De goede lijn wordt ook de weken erna doorgetrokken met een 5 – 1 zege op BLC een gelijkspel bij het nummer 3 Roda Boys alvorens Altena op bezoek komt.

Het wordt de wedstrijd van Pascal de Vries die liefst 4x scoort in deze wedstrijd en hiermee een belangrijk aandeel heeft in de uiteindelijke 5 – 2 overwinning. Het scorend vermogen van de Vries is inmiddels ook andere verenigingen opgevallen. En Pascal kiest er voor om volgend seizoen bij Almkerk te gaan spelen wat op dat moment 1e klasse speelt. Door de resultaten in de laatste wedstrijden heeft GDC directe degradatie kunnen afwenden en is er met nog 2 wedstrijden te gaan nog volop kans op klasse behoud.

In de wedstrijd bij Meerkerk lijkt GDC goed op weg te zijn naar directe handhaving. De ploeg poetst een 2 – 0 achterstand weg. Komt terug tot 2 – 2 en de paal staat een Eethense voorsprong in de weg. Echter in een spaarzame counter zet Meerkerk de wedstrijd op zijn kop en scoort de 3 – 2. De uiteindelijke eindstand wordt dan 4 – 2. Het komt dus aan op de laatste wedstrijd waarin GDC het niet meer in eigen hand heeft om de nacompetitie te ontlopen. Zelf winnen van CDW en dan afwachten wat Heukelum en Tricht doen.

Door 3 treffers van topschutter Pascal de Vries komt GDC op een 3 – 1 voorsprong waarna het noodlot voor hem en GDC toeslaat als hij bij een omhaal verkeerd terecht komt en zijn sleutelbeen breekt. De wedstrijd eindigt tenslotte in 3 – 3 en door de winst van Heukelum en Tricht eindigt GDC als nr 11 de competitie en moet nacompetitie spelen om zich te handhaven in de 2e klasse.

De eerste tegenstander is De Alblas waar onze oud trainer Michel de Raad aan de touwtjes trekt. In Alblasserdam wordt met 1 – 3 de basis gelegd voor het bereiken van de volgende ronde. Voordat de thuiswedstrijd wordt gespeeld nog een onverwachte ontwikkeling tussen “de palen” als Wesly van de Wardt weer op het wedstrijdformulier staat. De verschillen zijn uitgepraat en hij is weer beschikbaar. Op een zeer zomerse zaterdag, eindigt de wedstrijd in 1 – 1.

In de finale is SVW de tegenstander. Ook nu wordt de uitwedstrijd gewonnen en wel met 2 – 4 en is handhaving zeer dichtbij. Op Pinkstermaandag moet het karwei dan thuis worden afgemaakt. Het loopt echter uit op een debacle. Een onherkenbaar zwak, en zwaar gehavend GDC, wordt met name in de 1e helft weggespeeld en verliest met 0 – 5 waarmee de 2e degradatie op rij een feit is.

Al met al een teleurstellend seizoen voor GDC. De ploeg kende een ongekend aantal (langdurige) blessures wat zeker van invloed is geweest. Daartegenover staat dat we een aantal potentiele jongeren voor de toekomst aan het werk hebben gezien. En dat is nodig ook want Johnny van Mersbergen en Lourens Fieten stoppen. Nicky Janssen gaat, als hij zijn diploma haalt, studeren in de USA en Erik den Ouden stopt vanwege studieverplichtingen. Pascal de Vries vertrekt naar Almkerk en Henri van Herwijnen stopt maar wordt opgenomen in het technisch staf als keeperstrainer. Tenslotte stopt ook Edwin Zwart als verzorger bij de selectie. We bedanken al deze jongens voor hun inzet en sportieve bijdrage aan GDC.

Volgend jaar zal GDC, normaal gezien, uitkomen in de 3e klasse Zuid met naar alle waarschijnlijkheid tegenstanders als NOAD’32, Sparta’30, Altena, Sleeuwijk, GVV ‘63 en nog meer bekende ploegen.

Piet den Ouden

Terug