Het amateurvoetbal bij de senioren en de oudste jeugdcategorieën in de categorie A sluiten aan bij de regelgeving van het betaald voetbal.

De vijf wissels mogen in het amateurvoetbal gebruikt worden in de competities en in de beker, afgelopen (afgebroken) seizoen was dit nog slechts mogelijk in de beker.

Daarnaast is voor het jeugdvoetbal een aantal verbeteringen doorgevoerd om het spelplezier en ontwikkeling van spelers te verhogen. Zodoende is gekomen tot een methodische lijn die past bij de verschillende voetballers (verschillende leeftijden, top en breedte) die competitie spelen.

In de categorie A junioren JO15- t/m JO17- en MO17-divisies is komend seizoen sprake van zeven wisselspelers. Voor de categorie A JO13 en JO14 en alle klassen in de categorie B is sprake van onbeperkt wisselen.

Hoe werken de vijf wissels tijdens reguliere wedstrijden?

– Tijdens de wedstrijd mag elk team maximaal vijf spelers wisselen;
– Voor die vijf wissels mogen tijdens de wedstrijd drie wisselmomenten worden gebruikt. Dit is om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt;
– Naast die drie wisselmomenten mag ook tijdens de rust worden gewisseld.

Hoe werkt het in wedstrijden waar wordt verlengd?

– Bij een verlenging mag elk team één extra speler wisselen (ook als het maximum van vijf al is bereikt);
– Bij een verlenging krijgt elk team één extra wisselmoment (ook als het maximum van drie wisselmomenten al is bereikt);
– Naast het extra wisselmoment mag ook voor aanvang van de verlenging en in de rust van de verlenging worden gewisseld.
– Als een team tijdens de wedstrijd het maximum van vijf wissels en/of drie wisselmomenten niet heeft gebruikt, mogen die gebruikt worden tijdens de verlenging.

Terug