Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur! Tientallen kinderen, mannen en vrouwen gaan dan het veld op bij GDC! Dit is natuurlijk fantastisch, maar vraagt een enorme voorbereiding. Gedurende de week zijn er verschillende mensen bezig om de zaterdag voor te bereiden. Zij houden zich bezig met veldbezetting, de bezetting van de kleedkamers en het regelen van scheidsrechters. Op de wedstrijddag zelf zorgen zij dat alles zoveel mogelijk vlekkeloos verloopt. Velden uit zetten, zorgen voor drinken in de rust en zorgen dat iedereen op de juiste plaatsen komt. Dit doen ze met veel plezier in de kostbare vrije tijd die ze hebben.

Begeleiden van wedstrijden

Steeds vaker is het regelen van scheidsrechters bij wedstrijden een lastige puzzel en met regelmaat bijna onmogelijk. Dat merken ouders, trainers en spelers vast ook. Waarom is dit zo moeilijk? Waar veel ouders, grootouders, broers, zussen, ooms en tantes en andere familieleden 10 jaar geleden het fluitje oppakte om een wedstrijd op een half veld te leiden, zijn er nu binnen onze vereniging nog maar enkele van deze excentrieke eenlingen, die wekelijks op het veld staan om te zorgen dat de kinderen lekker kunnen voetballen.

Dat is gek. We zijn immers een vereniging! En het principe van een vereniging is toch ‘met zijn allen de schouders eronder om er iets moois van te maken!’ Met zijn allen, dat zou het motto moeten zijn. Maar het is lastig om vrijwilligers te vinden en ook onze scheidsrechters zijn vrijwilligers. En dat is jammer, want we zouden graag meer scheidsrechters willen hebben. Zo voorkomen we dat wedstrijden niet kunnen doorgaan omdat er geen scheidsrechter is.

Slecht imago

Het imago van scheidsrechter is niet positief. Door het inhalen van de technologie is er veel discussie over scheidsrechters op tv en het lijkt alsof de scheidsrechter het nooit goed kan doen. En langs de lijnen bemoeien toeschouwers zich met de keuzes en beslissingen van de leidsman of -vrouw. Dit moet toch anders kunnen?

Hoe jong of oud de scheidsrechter ook is, een scheidsrechter is immers gewoon een vrijwilliger. Dit betekent ook dat ze meestal er voor kiezen om niet betaald te worden, wanneer ze een wedstrijd begeleiden en zorgen dat kinderen lekker kunnen voetballen in hun vrije tijd. Behandel elkaar dus met respect. De tegenstander, maar ook de scheidsrechter. Hoe oneens je het ook bent als speler met een beslissing, mondje dicht tegen de scheids. (Gek, dit werd vroeger en nu nog steeds tegen mij gezegd als ik zelf voetbal.) Bedank als speler de scheidsrechter altijd als de wedstrijd is afgelopen. Geef hem een hand en de tegenstander ook. Het maakt het allemaal een stuk leuker.

Meer scheidsrechters nodig

Binnen de vereniging begint het tekort aan scheidsrechters een probleem te worden. Daar willen we graag iets aan doen en hopen daarbij op hulp. Misschien kunt u wel helpen, zodat de kinderen fijn kunnen voetballen. Zeker bij de wedstrijden op een half veld, kunnen ouders of andere familieleden maar zeker ook spelers van onze seniorenelftallen goed helpen door een wedstrijd te fluiten. Dit hoeft niet elke week, maar het kan als u er toch bent. Wissel het af met andere ouders of teamspelers bijvoorbeeld. Het is niet moeilijk, maar vooral heel erg leuk.

Je hoeft niet veel te lopen. Pak een fluit en loop mee van de zijkant van het veld. Tegenovergesteld van de trainers en leiders. Zij kunnen deze lijn bewaken. Laat de kinderen voetballen en let op hun spelplezier en pas daar het fluiten op aan. Als het dus wat harder gaat, mag je dus best wel wat eerder affluiten. Maar geniet vooral van het plezier van de kinderen.

Scheidsrechter worden?

Denk er eens over na en probeer het een keer. Wilt u fluiten, meldt u zich dan op de wedstrijddag in de bestuurskamer. Vindt u het heel erg leuk en wilt u het vaker dan, dan kunt u ook een cursus doen. Neem dan contact op met 1 van de scheidsrechters coördinatoren Arie Brienen of Marcel Bouman. Arie of Marcel kan u precies vertellen welke cursus het beste bij u past en kan u helpen met een cursus uitzoeken. Maar bij voldoende aanmelding zelfs een cursus op locatie organiseren! Lijkt dit u wat? Mail of bel Marcel op ws.vvgdc@gmail.com / 06-31303534.

Veel handen maken het makkelijker binnen een vereniging. Wij doen het samen voor de jeugd. Helpt u mee?

Bestuur vv GDC

PS. Om twijfelaars over de streep te trekken heeft bestuur besloten om een vergoeding beschikbaar te stellen: 1/4 veld € 5,-, 1/2 veld € 10,- en 1/1 veld € 15,- per gefloten wedstrijd.

 

Terug