Beste lezers, ik wil dit verslag met een mededeling beginnen. Onderstaand verslag is het laatste wedstrijdverslag van dit seizoen en tevens het laatste van mijn hand, aangezien ik besloten heb om er mee te stoppen na dit seizoen. Tevens stop ik met het schrijven van de voorbeschouwingen voor het programmaboekje. Wel volgt er, de komende weken, nog een seizoensoverzicht om het af te sluiten.

De afgelopen 5 seizoenen heb ik veelal met genoegen de verslagen voor jullie mogen schrijven. Ik ben bij veel verschillende verenigingen geweest waar we gastvrij werden ontvangen met mooie contacten en soms bijzondere verhalen. Niet te vergeten uiteraard de gastvrijheid bij ons eigen GDC met het bakkie koffie van Dick Bouman erbij. Ook bijzonder in deze periode is het feit dat onze club in die jaren in liefst 3 verschillende klassen uitkwam. Met andere woorden er waren genoeg hoogte- en dieptepunten om over te schrijven. Verder bedank in de trainers, staf en spelers waar ik de afgelopen jaren mee sprak over het mooie spelletje wat we voetbal noemen. Je kunt er soms, zo lijkt het, niet over uitgepraat raken. Tot slot bedank ik jullie, als lezers van mijn verslagen.

Dan de wedstrijd van vandaag waarin Sparta ’30 de tegenstander is. Met nog 2 wedstrijden te gaan zijn de mannen van Frans van Wijk nog in een fel gevecht gewikkeld met Sleeuwijk, SV BLC en Herovina over wie er tot de nacompetitie wordt veroordeeld. Voor GDC is het seizoen na de ontluisterende 1 – 3 nederlaag van vorige week tegen SSC’55 voorbij. De vraag die, in ieder geval bij mij en anderen, wel blijft hangen is waar ging het nu mis in de 2e helft. Was het de spanning, gebrek aan vertrouwen, een mentaliteitskwestie of misschien wel geen belangstelling voor de nacompetitie. Alhoewel ik me dit laatste niet kan voorstellen omdat je als sporter toch het hoogste doel nastreeft lijkt me, en het anders doet voor al die mensen binnen de club, die soms dagelijks op het terrein te vinden zijn en natuurlijk de hondstrouwe supporters schare die wekelijks komen kijken. Alleen hier al voor moet er wekelijks maximaal worden gepresteerd. Maar goed gedane zaken nemen geen keer.

De laatste weken presteert Sparta ’30 weer prima. De winst op NEO’25 en GVV’63 heeft de ploeg weer boven de streep gebracht. Om zeker te zijn dat dit na vandaag ook nog het geval is zal er gewonnen moeten worden van GDC. De eerste wedstrijd tussen beide teams, enkele weken terug, leverde een 3 – 1 zege op voor de ploeg uit Eethen.

Sparta ’30 begint feller aan de wedstrijd dan GDC en na zes minuten claimt de ploeg, niet geheel ten onrechte, een strafschop na hands in het strafschopgebied. De scheidsrechter ziet er echter niets in en laat doorspelen. Na ruim tien minuten nemen de gasten het initiatief over. De mannen van Marco de Jong voetballen wat makkelijker dan de thuisploeg maar worden niet echt gevaarlijk voor de goal van Sparta ’30. Halverwege de 1e helft zorgt een vrije trap van Menno Schouten voor een scrimmage voor het doel van Mark Blankers, echter zonder resultaat. Een minuut later scheert een strak afstandsschot Remco van der Heijden namens Sparta ’30 net over de lat van GDC.

Verder is het allemaal pover wat beide ploegen laten zien het eerste halfuur. Het laatste kwartier is was aangenamer om naar te kijken. Eerst is er een mooie actie van Justin Youell aan de rechterkant maar zijn schot in de korte hoek is geen probleem voor Mark Blankers. Daarna is er een kopbal van Menno Schouten die de bal echter niet voldoende vaart mee kan geven.

Daarna komt Sparta ’30 er goed uit en bereikt de mee opgekomen Remco van der Heijden de achterlijn en wil terug leggen op de inkomende Mike van Heukelum. Tim van Rooijen zit er net voldoende met de hand tussen waardoor de bal van richting veranderd en de kans verkeken is. Twee minuten voor rust slaat GDC dan toe na een prachtige aanval die eindigt met een één, twee tussen Wesley van de Wardt en Maarten van Wijlen. Laatstgenoemde rond keurig af en zet GDC op een 0 – 1 voorsprong. Protest van Sparta ’30 voor buitenspel wordt hierbij door scheidsrechter Sturm, die goed meeliep, genegeerd. 0 – 1 is tevens de ruststand.

De concurrenten van Sparta ’30 staan halverwege op voorsprong dus de ploeg weet dat er na rust uit een ander vaatje getapt zal moeten worden om tot een positief resultaat te komen. En dat het ernst is tonen de mannen van Frans van Wijk direct aan na rust als eerst Lennard van Andel en daarna Mike van Heukelum vrij opduiken voor Tim van Rooijen die met twee uitstekende reddingen zijn ploeg op de been houdt maar de toon is gezet voor het vervolg van de wedstrijd.

Evenals vorige week is ook vandaag GDC in de 2e helft geen schim van de ploeg die het voor rust was. Opnieuw zakt de ploeg onbegrijpelijk ver weg tot een bedenkelijk niveau. Halverwege de 2e helft slaat Sparta ’30 binnen 2 minuten tweemaal toe en staat het plotsklaps 2 – 1 voor de thuisploeg. Eerst is het, redder in nood, Arne van Noorloos die de achterlijn kan halen en teruglegt op Mike van Heukelum die opvallend is vrijgelaten en die met een droog schot de gelijkmaker binnenschiet.

De volgende aanval van de thuisploeg levert een lange bal op Arne van Noorloos die met een lob keeper Tim van Rooijen verschalkt en Sparta ’30 op de zo gewenste voorsprong schiet. GDC probeert de bakens te verzetten middels enkele wissels maar het spel blijft slordig en onsamenhangend ogen zodat Sparta ’30 nauwelijks in de problemen komt. De gasten blaffen wel maar bijten niet zodat de thuisploeg eenvoudig overeind blijft.

Wel blijft het spannend tot het einde want in de laatste minuut tikt invaller doelman Martijn de Graaf een kopbal van Wesley van de Wardt net over. In de extra tijd krijgen beide ploegen nog een uitstekende kans. Eerst zet Jarno van Andel met een assist Anrico Visser vrij voor Tim van Rooijen, maar hij faalt hopeloos in de afwerking. Aan de andere kant krijgt Maarten van Wijlen nog een prima mogelijkheid na een rebound maar ook hij komt niet tot scoren zodat 2 – 1 de eindstand wordt.

Voor GDC geldt dat de ploeg naar het einde van het seizoen snakt. In de laatste wedstrijden was de 2e helft steeds een te groot struikelblok om tot winst te komen waardoor het beeld ontstaat van een ploeg waarvoor meedoen belangrijker is dan winnen. Dat zal niet de bedoeling zijn maar is wel het beeld wat het spel oproept.

Volgende week nog de thuiswedstrijd tegen Sleeuwijk en dan zit het seizoen erop. Voor Sparta ’30 veranderd er niets aan de opdracht om ook volgende week weer tot winst te komen aangezien alle directe concurrenten ook tot (ruime) winst kwamen vandaag. De ranglijst blijft dus ongewijzigd. Dat geldt ook voor GDC wat ook na deze wedstrijd nog op de 5e plaats staat.