Op deze stralende zaterdag moest GDC het in Vianen opnemen tegen Brederodes, de nummer 5 van de ranglijst. De ploeg doet het hiermee uitstekend als debutant in de 2e klasse. GDC had deze week aan teambuilding gedaan, zo was men als team afgelopen dinsdagavond bij elkaar gekomen bij het Hart van Genderen. Een avond die gesponsord was door Maarten en Vivian waarvoor dank.

GDC had de laatste 3 wedstrijden op rij verloren en zit inmiddels serieus in de degradatie problemen. Het zou vandaag dus goed uitkomen als er weer eens een 3-punter kon worden genoteerd. Trainer Marco de Jong kon geen beroep doen op Justin Youell door een blessure. Ruben Combee was er weer wel bij na zijn schorsing.

Brederodes was de laatste weken prima op dreef waardoor GDC wat extra zekerheid had ingebouwd met een 5-mans achterhoede waarin Lourens Fieten een vrije rol had. Direct in de openingsfase laat de scheidsrechter zich al gelden door aan beide zijden de assistent scheidsrechters opzichtig te laten staan in duidelijke buitenspel gevallen. Een beeld wat zich vrijwel de gehele wedstrijd zal voortzetten wat voor veel verwarring zorgde.

GDC begint uitstekend aan de wedstrijd en na 8 minuten komt de ploeg op voorsprong als een afgemeten corner van Menno Schouten de vrijstaande Pascal de Vries bereikt die ongehinderd de 0 – 1 tegen de touwen kopt. Enkele minuten later lijkt het zelfs 0 – 2 te worden als de bal via Menno Schouten en Pascal de Vries bij Maarten van Wijlen komt die zijn inzet op de kruising uiteen ziet spatten.

Brederodes antwoord laat niet lang op zich wachten en in de 12e minuut krijgt spits Mike de Groot een niet te missen kans, maar heeft GDC de charme van het spelen op natuurgras als de bal nog een polletje raakt waardoor de Groot de bal verkeerd raakt en de halve inzet net naast gaat.

Na 20 minuten incasseert GDC een fikse tegenvaller als Jamie Youell, die eerder in de wedstrijd al geraakt is, vervangen moet worden vanwege een enkelblessure. Zijn vervanger is Levi Splinters. Als de voortekenen niet bedriegen kan het weleens zo zijn dat we Jamie voor langere tijd moeten missen. Dat dit hoogst ongelegen komt zal ook duidelijk zijn.

Iets over het halfuur eist de scheidsrechter weer een hoofdrol op en ook dit keer in negatieve zin. Eerst maakt Brederodes duidelijk hands maar laat hij doorspelen. De actie loopt door en eindigt met een hard schot op de schouder van Ruben Combee. Tot ontsteltenis van GDC volgt er nu wel een straf want de bal gaat op de stip. Ook Brederodes kijkt ernaar en denkt wat gebeurd hier allemaal. Hevige protesten van GDC ten spijt komt de arbiter niet tot andere inzichten en schiet Robbert Bakker, na alle tumult, de bal onberispelijk binnen en staat het weer gelijk 1 – 1.

Het spelpeil aan beide zijden wordt er inmiddels niet beter op maar toch krijgt GDC nog een dot van een kans net voor rust. Stefan Storchart bereikt met een prima voorzet de vrijstaande Pascal de Vries die echter van dichtbij naast kopt zodat we met een 1 – 1 stand gaan rusten.

Na rust daalt het spelpeil nog verder en grossiert met name de thuisploeg in balverlies en foute passes. GDC doet het niet veel beter maar voetbalt toch nog een paar hele en halve kansen bij elkaar. Beide buitenspelers Stefan Storchart en Menno Schouten halen geregeld de achterlijn en kunnen dan voorzetten. Zo ook in de 58e minuut als Schouten Pascal de Vries bereikt maar die raakt de bal verkeerd.

Toch lukt het ook Brederodes nog een aantal keren richting het doel te komen van GDC en de ploeg is daar zelfs in de 60e minuut nog bijna succesvol mee als een dwarrelbal van Kevin Kroeze tegen de lat komt.

GDC speelt inmiddels al geruime tijd met 4-man achterin en heeft Lourens Fieten doorgeschoven naar het middenveld. Immers met een gelijkspel schiet de ploeg niet heel veel op. Na 78 minuten een uitstekende GDC aanval als Menno Schouten met een voorzet Maarten van Wijlen bereikt die goed teruglegt op de inlopende Pascal de Vries die echter geen kans ziet om van dichtbij keeper Bastian Spriel te passeren.

In de slotfase komt ook Bredrodes nog een aantal keren gevaarlijk opzetten. Eerst verdwijnt een inzet van Ivo Toxopeus in het zijnet en in de extra tijd zien we nog uitstekende redding van Nicky Janssen als hij een kopbal van Robbert Bakker uit zijn doel ranselt. We zijn dan echter nog niet klaar want er volgt nog een nieuwe corner die ook niet van gevaar ontbloot is en die eindigt met alweer een geweldige redding van Nicky Janssen als hij zich in de baan van het schot gooit. Daarbij wordt hij wel geraakt maar kan uiteindelijk toch enkele minuten later dan zijn medespelers op eigen kracht het veld verlaten.

We sluiten dus af met 1 – 1 en een negatieve hoofdrol voor de scheidsrechter en dat niet alleen vanwege de onterechte strafschop. Aan de andere kant had dit voor GDC niet tot puntverlies hoeven te leiden als de ploeg zelf de kansen beter had benut. Tevens wordt er veel te weinig rendement gehaald uit de (vele) corners en vrije trappen die de ploeg krijgt. Op zich is een punt in een uitwedstrijd bij nummer 5 niet slecht maar gezien de resultaten op de andere velden schiet GDC hier niets mee op.

Met nog 7 wedstrijden te gaan wordt de opdracht voor directe handhaving er niet gemakkelijker op. De ploeg heeft 20 punten en zal er, naar mijn inschatting, zeker nog 12 bij moeten halen om voor directe handhaving in aanmerking te komen. Gezien het aanwezige potentieel is dit zeker geen onmogelijke opgave maar de tijd begint wel te dringen.

Volgende week krijgt GDC bezoek van GJS uit Dalem wat op een prima 2e plaats staat. Lichtpuntje is dat de mannen van Cees Lagendijk veruit de meeste punten haalden in thuiswedstrijden.