Omdat algemeen gesproken in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft GDC gemeend 2 wekelijks een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt. Ander bijkomstig voordeel is om interesse voor het vak van (assistent)scheidsrechter aan te wakkeren bij (oud) spelers, ouders, jeugdspelers en “rustende” leden van GDC.

Vandaag trappen we af met Piet den Ouden (zowel scheidsrechter als assistent scheidsrechter), hem is gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?
Als assistent scheidsrechter bij GDC 1 ben ik actief vanaf oktober 2018. Vrij kort daarna ben ik begonnen met het fluiten van jeugdwedstrijden veelal in de leeftijdscategorie van 11 tm 15 jaar. De jaren ervoor ben ik ook jarenlang actief geweest als leider bij jeugdelftallen en hanteerde ik ook gelijk de vlag.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?
Als leukste/mooiste herinnering denk ik aan de wedstrijden GDC – GVV’63 in het seizoen 2018 – 2019 waarin het al de hele wedstrijd scherp vlaggen was op buitenspel en waar naar het einde toe het weer alsmaar slechter werd en we 10 minuten voor tijd halsoverkop naar binnen moesten vanwege hagel en onweer. De tussenstand op dat moment was 0 – 1. Nadat de lucht was opgeklaard scoorde GVV’63 direct de 0 – 2 en leek de wedstrijd gedaan. Echter binnen de minuut had GDC de aansluitingstreffer en stond het 1 -2. In de laatste minuut werd het nog 2 – 2 en daar tussenin was er nog volop “werk” voor mij omdat GDC met alle risico’s speelde om tot de gelijkmaker te komen. Achterin werd er één op één gespeeld en GVV ’63 hanteerde de lange bal wat nog tot enkele buitenspel situaties leidde die allemaal door de scheidsrechter werden overgenomen.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Omdat het op dat moment best lastig was om scheidsrechters te vinden voor met name alle jeugd wedstrijden. Ik had inmiddels ervaring als assistent scheidsrechter en wilde kijken of scheidsrechter ook iets voor mij zou kunnen zijn. Beginnen bij de jongere jeugd is dan een mooi instapmoment en kan ik combineren met het vlaggen bij het 1e omdat de wedstrijden ’s-morgens worden gespeeld. Van beiden geniet ik volop. Vindt het echt leuk om te doen en help er de club mee.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Ik heb geen ambities om hogerop te komen als (assistent) scheidsrechter. Wat ik nu doe is prima.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Lastige vraag want wat is goed en wat is niet goed. Belangrijk is, voelt de scheidsrechter de spelers en de wedstrijd aan. Communicatie en fluiten in de geest van de wedstrijd is daarbij een belangrijk punt. Een goede scheidsrechter durft ook toe te geven dat hij een fout kan maken. Ik merk dat dat voor veel scheidsrechters een probleem is omdat ze bang zijn dat het hun gezag of autoriteit aantast. Mijn mening is geef toe dat je er ook een keer naast zit hoe vervelend dat ook is als het de uitslag beïnvloed. Immers de spelers en de assistent scheidsrechters maken ook fouten. Het zou dan toch vreemd zijn als de scheidsrechter de enige is een wedstrijd zonder fouten.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Op dit moment vindt ik Danny Makkelie de meest aansprekende scheidsrechter van Nederland omdat hij internationaal op het hoogste niveau fluit. Ga daar maar aanstaan met alle internationale sterren om je heen die je allemaal proberen te beïnvloeden. Om dan toch consequent te blijven fluiten is een hele opgave ook al omdat Big Brother (de VAR) meekijkt wat tot onzekerheid kan leiden.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
De laatste wedstrijd was zaterdag 12 maart GDC JO13 tegen TGG JO13. Het was een levendig potje waarin het nodige gebeurde en je soms het idee had ogen tekort te komen. Het verschil in leeftijd en lengte was groot waardoor sommige situaties ook wat moeilijker te beoordelen zijn. Je wil het spel ook niet iedere keer stilleggen voor een vrije trap en zoveel mogelijk laten voetballen. Uiteindelijk vind ik dat ik het goed heb gedaan. Wel af en toe wat jongens aan moeten spreken op hun gedrag.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Direct na elke wedstrijd evalueer ik voor mezelf hoe het is gegaan wat ik goed heb gedaan en wat beter kan. Als de scheidsrechter in alle/veel gevallen met je meegaat dan heb ik een tevreden gevoel. Immers het leiden van de wedstrijd doe je met zijn drieën ook al ben je namens de club assistent.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
De meeste regels zijn eenduidig en helder. Echter alleen buitenspel blijft lastig ook omdat veel scheidsrechters hun eigen uitleg geven aan “actief deelnemen aan het spel”. Kortom de ene wil dat je direct vlagt en de andere pas als de speler de bal aanneemt ook al heeft hij dan 20 meter voor niets gelopen. Bij de jeugd tot 15/16 jaar zou ik helemaal geen buitenspel toe willen passen. De overgang naar een heel veld is al meer dan genoeg. Begin pas aan buitenspel als ze gewend zijn om op een heel veld te spelen.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Elke (jeugd) wedstrijd is er wel kritiek op de arbitrage. Maar dat is zeker niet altijd terecht denk ik. Over het algemeen vindt ik de arbitrage in Nederland niet slecht. We moeten niet vergeten dat het niveau waarop je speelt ook terug is te zien in de arbitrage. Met andere woorden: De beste scheidsrechters fluiten niet in de 3e klasse maar doen het wel voor hun plezier en dat verliezen we weleens uit het oog. En zonder scheidsrechter geen wedstrijden.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Het is een utopie natuurlijk maar ik zou weleens een wedstrijd in de Champions League willen leiden om te horen wat al die “sterren” allemaal te vertellen hebben tegen je zeker als ze denken dat je een foute beslissing hebt genomen of geen strafschop wil geven.

 

Lees ook: Zonder scheidsrechters, geen wedstrijden!

 

Terug